Toast med räkröra

I helgen som var tänkte jag lyxa till det lite eftersom sonen fyllde år och göra både förrätt och varmrätt. Tanken var att jag skulle göra toast med skagenröra till förrätt men sen upptäckte jag att jag inte hade dill hemma och då vi har en bit till affären så fick jag tänka om! Då gör jag en annan röra istället!
Dessutom brukar jag inte göra en klassisk toast skagen då brödet ska stekas i smör och det tycker jag blir så bastant och flottigt så jag brukar välja att grädda i ugnen istället.
 

 
 
 
 
Ingredienser 
 
  • 4 st toastbröd (typ fiberrost eller jätterasker)
  • Smör
  • 500 g oskalade räkor
  • 2 dl créme fraîche
  • 1 dl majonnäs 
  • 1 msk riven pepparrot 
  • 1 msk finhackad kapris
  • 1 liten finhackad rödlök
  • 2 msk persilja
  • Citron 
  • Salt och svartpeppar 
 
 
Gör såhär
 
Slå på ugnen på 225°c. Lägg brödet på en bakplåtspappersklädd plåt och bred på smör. Grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg och blivit knapriga.
 
Skala räkorna och hacka dem grovt, men spara ett par stycken per toast till garnering. Blanda räkorna med finhackad lök, kapris samt créme fraîche, majonnäs, pepparot och persilja. Smaka av med citron (spara lite till garnering), salt och peppar.
 
Dela toasten på diagonalen så att du får 2 trekanter och lägg dem snyggt på en assiett. Fördela räkröran på toasten och garnera fritt med räkor och citron.
 
Det blev vansinnigt gott faktiskt!
 
Taggar: Förrättstoast, Räkröra, Toast;

Kycklinggryta med tagliatelle

Hösten börjar så sakterliga krypa fram och då kommer grytan fram. Ju ruggigare väder ute destå mustigare gryta.
Men än så länge är det fortfarande sommarmånad så mustigheten får vänta ett tag till.
 

 
 
 
 
8 portioner 
Ingredienser 
 
  • Tagliatelle (följ portions anvisningar på förpackningen)
  • 1 kg kycklinglårfilér
  • ½ purjolök 
  • 200 g färska champinjoner
  • 5 dl kokbar créme fraîche 
  • 2,5 dl matlagningsgrädde 
  • 3 msk kycklingfond
  • 2 msk senap
  • 2 msk tomatpuré
  • Salt och svartpeppar 
 
Gör såhär
 
Hacka purjolöken och skiva champinjonerna. Dela kycklingen i strimlor.
Stek kycklingen med salt och peppar i en stekpanna och ställ åt sidan.
Stek purjolöken mjuk och blank i en gryta och tillsätt champinjonerna och låt dem mjukna och släppa vätska.
Blanda ner kycklingen.
 
Tillsätt tomatpuré och rör runt.
Häll på créme fraîche och grädde.
Smaka av med senap, fond och eventuellt mer salt och peppar.
 
Servera med nykokt Tagliatelle.
 
Jag vet att jag ofta avslutar inläggen med att det är både enkelt och gott, men det är ju så! Jag gillar när det är enkelt även om jag gillar utmaningar ibland. När man jobbar heltid med barn och deras altiviteter och läxläsning  plus att man ska hinna med sig själv, så orkar man inte krångla med maten.
 
Så nu skriver jag det igen:
 
Enkelt och gott!
Taggar: Enkelt, Höstförnimmelse, Kycklinggryta, Tagliatelle;

Friterad ost (smažený sýr) med tatarsås och pommes

(Smažený sýr s tatarskou omáčkou a bramborové hranolky)
Det här gott folk, det här är något alldeles extra! Det kan vara lite paltigt med panering och fritering och gudarna ska veta att kalorierna är oräkneliga. Men när man sätter tänderna i denna rätt så kan jag lova att man skiter fullständigt i vad bantning heter för detta är gudomligt gott!
 
Detta för mig är väldigt tjeckiskt även om jag nu vid efterforskning upptäckt att mitt val av ost är mer slovakiskt. Enligt tradition är det Edamer, Gouda eller Muenster som används men av praktiska skäl använder jag mig av Emmentaler då den inte flyter ut även om paneringen skulle spricka vid fritering.
 

 
 
 
 
Ingredienser tatarsås 
 
  • 2 dl majonnäs 
  • 0.5 dl gräddfil
  • 2 msk finhackad kapris 
  • 1 liten finhackad rödlök
  • 1 msk finhackad smörgåsgurka
  • 1 msk spad från smörgåsgurkan
  • 1 msk senap (gärna lågsötad)
  • Salt och svartpeppar 
 
Gör såhär 
 
Blanda samman samtliga ingredienser och låt stå i kylskåp och gotta till sig medan resten förbereds.
 
 
Ingredienser friterad ost
 
  • 24 st skivor Emmentaler (färdigskivad från affären) 
  • 4 st skivor rökt skinka
  • 3 ägg
  • Ca 2 dl mjöl
  • Ca 3-4 dl ströbröd
  • Rapsolja till fritering 
 
Gör såhär 
 
Knäck äggen i en vid skål och vispa ihop. Häll upp mjöl och ströbröd på varsitt fat.
 
Ta 6 skivor ost och lägg en skinkskiva i mitten på packen så att det ser ut som en sandwich. Om skinkan sticker ut mycket kan du behöva vika den.
 
Lägg "sandwichen" på mjölfatet och vänd runt och doppa sedan ner i äggen och slutligen ströbröd. Doppa sedan ner i ägget igen och sedan ströbröd. Var noga med att hela "sandwichen" ska vara täckt i alla steg. Upprepa tills alla ostpackar är panerade.
 
Lägg de panerade ostpackarna i kylskåpet och låt paneringen sätta sig i ca 30 min.
 
Värm olja i kastrull eller fritös till 180°c och fritera osten gyllenbrun. 
 
Servera omedelbart med pommes och tatarsås och njut! Vill du känna en extra vibb av Tjeckien så tar du en kall tjeckisk öl till!
 
Ni kan tacka mig sen! Hahaha!
 
 
 
Taggar: Friterad ost, Friterat, Smažený sýr, Tatarskou omáčkou, Tatarsås, tjeckiskt;