Kryddigt grytbröd med parmesan. (Knådfritt)

Man kan hitta inspiration på alla möjliga ställen. Denna gång hittade jag den i en bok, skriven av en gammal bekant till mig. Det kanske är att ta i. Vi hade gemensamma vänner när vi var unga. Elin Bengts heter hon och har skrivit en bok som heter Surdegsbedragaren. Jag lyssnade på den inläst av självaste Fredde Granberg! Elin kommer härifrån trakterna (horndal) och boken utspelar sig i Avesta. Allt sammantaget så är det jäkligt coolt! Heja dig Elin!
Så vill ni lyssna på en bra, rolig och spännande bok om en bra bluff så kan jag rekommendera den.
 
Nåväl, boken handlade dels om ett gäng som skulle baka surdegsbröd. Jag blev lite nyfiken och började ta reda på fakta om surdegsbak. "Shit, vad svårt och läskigt!" tänkte jag. De som känner mig vet att jag tycker att bakning är svårt, men jag vill lära mig. Så jag börjar med detta enkla recept på matbröd och jobbar mig uppåt till att skaffa mig självförtroende till en surdeg. Om jag lyckades med detta bröd så kan alla!
 
 
 
 
 
Ingredienser:

  • 25 g jäst
  • 5 dl kallt vatten
  • 0.5 dl olivolja
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
 
Garnering:

  • 1 dl finriven parmesan
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk torkad basilika
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0.5 tsk svartpeppar
 
Gör såhär
 
Häll vattnet i en stor skål eller bunke. Lös jästen försiktigt i vattnet.
Blanda ner de övriga ingredienserna och rör tills allt går ihop. Du behöver alltså inte knåda.
Sätt plast på skålen/bunken och låt stå i rumstemperatur för att jäsa i 2-3 h, till dubbel storlek.

Ställ in en gjutjärnsgryta med lock i nedre delen av ugnen och sätt ugnen på 250°c. Låt grytan hettas upp ordentligt i åtminstone 30 minuter.
Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord och forma väldigt försiktigt till ett runt bröd.
 
Du kan med fördel skrynkla ett bakplåtspapper och veckla ut (den blir lättare att forma då) och sedan lägga degen på. Ta ut gjutjärnsgrytan från ugnen och lyft ned bakplåtspappret med degen i.

 Toppa med parmesan och alla kryddor. Lägg sedan på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen igen.
Sänk värmen till 225°c och grädda  i ca. 30 minuter. Låt sedan brödet svalna i grytan.
 
Taggar: Bröd, Grytbröd, Knådfritt, Kryddigt, Lättlagat, Matbröd, Parmesanost;

Kommentera inlägget här :