Chleba (Tjeckiskt rågbröd)

Detta recept tillägnar jag min mamma.
Min pappa kom ifrån Tjeckien som många vet. Mamma och pappa åkte ofta dit för att träffa min faster, kusiner och kusinbarn.
Såklart så hade pappa saker han saknade från födelselandet och mamma hittade nya favoriter som de ville ta med sig tillbaka hem. Detta bröd är en sådan saknad och favorit! 
Jag, mamma och mina systrar ska åka på en resa till Tjeckien i april och jag frågade mamma vad hon skulle ta med sig hem. Svaret blev "chleba!".
Men herregud, tänkte jag. Ska hon fylla resväskan med bröd?! Nej du, jag ska ge mig på att bemästra cleba-bakning så att mamma kan få nybakt chleba när som helst och hon kan använda platsen i sin resväska till att ta hem andra favoriter från Tjeckien istället!
 
Idag åkte jag hem till mamma med ett par skivor för att hon skulle kunna tala om för mig vad jag ska ändra för att det ska smaka som äkta chleba. 
Svaret blev:
"Det smakar precis som chleba!"
Jag nailade det på första försöket! Klapp på axeln till mig!😆
 

 
 
 
Ingredienser (fördeg):
 
 
  • 130 g finmalet rågmjöl 
  • 160 ml ljummet vatten (ca 40°c)
  • 1,5 tsk torrjäst
  • 1 tsk brödsirap (honung eller vanlig sirap går bra som alternativ)
 
Ingredienser (att tillsätta i fördegen):
 
  • 390 g vetemjöl special
  • 160 ml ljummet vatten (ca 40°c)
  • 3 tsk kumminfrön (krossade i mortel)
  • 1 liten kokt, kall potatis (riven)
  • 2 tsk salt
 
Gör såhär
 
Börja med fördegen. Blanda mjölet med torrjästen i en skål till köksassistenten. Lös upp sirapen i det ljumma vattnet och tillsätt i mjölet. Blanda ingredienserna till en kladdig deg (du behöver inte använda köksassistenten i detta steg). Täck skålen med lock eller plastfilm och ställ på en varm plats för jäsning. Jag ställde in min skål i avstängd ugn med en skål hett vatten i botten på ugnen. Låt jäsa i 1 timme.
 
Ta fram skålen och sätt den i köksassistenten och tillsätt övriga ingredienser. Låt assistenten jobba ihop degen i ca 10 min. Degen ska vid det här laget vara superkladdig. Täck skålen igen och ställ tillbaka på varm plats för jäsning i 1 timme.
Ta en djup, rund skål och lägg i ett ark bakplåtspapper. Häll över degen i denna skål (bakplåtspappret kommer hjälpa dig att flytta degen när den ska gräddas) och ställ tillbaka (täckt med plastfilm eller lock) på jäsning medan du ordnar nästa steg.
 
Slå på ugnen på 235°c (glöm inte att ta ut skålen med vatten om du haft det). Ställ in en gjutjärnsgryta med lock i den uppvärmda ugnen och låt den stå i 30 min. Ta ut grytan och ta av locket. Lyft försiktigt degen med hjälp av bakplåtspappret och ställ ned den i grytan. Lägg på locket och ställ in i ugnen. Grädda i 30 min med lock. Ta sedan av locket, sänk ugnen till 190°c och grädda ytterligare 10 min.
 
Ta ut grytan med brödet ur ugnen och stjälp genast upp brödet på galler för att svalna. Låt den gärna svalna under bakduk i minst 2 timmar innan du skär upp brödet.
 
 
Taggar: Bröd, Chleba, Rågbröd, tjeckiskt;

Kommentera inlägget här :