Jag älskar gratänger! De kan förberedas i god tid och dessutom hinner man städa undan i köket medan den gräddas.

Ingredienser
- 500 g okokt penne
- 1 grönsaksbuljongtärning
- Ca 400 g lax
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 5 dl créme fraîche
- 2 dl pastavatten
- 1 msk citronjuice
- 1 fiskbuljongtärning
- Salt och svartpeppar
- 1 tomat
- 1 dl riven ost
- Smör till stekning
Gör såhär
Slå igång ugnen på 200°c.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen med grönsaksbuljongtärningen. Spara 2 dl pastavatten.
Skala och hacka lök och vitlök. Stek löken gyllengul i smör. Tillsätt vitlök. Skär laxen i grova bitar och stek den tillsammans med löken. Salta och peppra lätt. Rör ned créme fraîche och koka upp. Tillsätt det sparade pastavattnet och citronjuice. Smula ned fiskbuljongtärningen. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar.
Blanda ihop pasta och laxsås i en ugnsform. Skiva en tomat och garnera gratängen med skivorna. Strö över ost och grädda i mitten på ugnen i ca 30 minuter eller tills gratängen fått fin färg.