Frallor med morot

En dag när jag skulle köpa bröd så läste jag innehållsförteckningen. 17 ingredienser! Vad i hela fridens namn ska man med så många ingredienser till i en helt vanlig limpa? 
 
Efter att ha ventilerat detta med några arbetskamrater så sa en av dem att hon alltid bakade själv. "Nej men det lät ju drygt" tyckte jag. "Det blir ju ett himla bakande i tid och otid". Då sa hon att hon alltid gjorde en rejäl sats styckebröd och frös in. På så sätt kan man ju bara plocka fram allt eftersom det går åt.
 
Full av inspiration åkte jag hem och började laborera. Nu har jag frysen full med goda styckebröd men denna är min favvo hittills!
 
Jag använder mig av köksassistent och receptet är skrivet efter det. Har man ingen köksassistent så kan man självklart göra det för hand men då lär man öka på knådningstiden.

 
 
Ingredienser
 
  • 50 g jäst
  • 10 dl mjölk
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 11 dl vetemjöl special
  • 11 dl rågsikt (detta kan man byta ut och bara använda vetemjöl)
  • 2 finrivna morötter
  • 1 dl honung
  • 3 tsk salt
Pensling (Detta kan man skippa helt om man vill)
 
  • 1 ägg
  • 1 msk kallt vatten
  • Ev diverse frön, tex vallmo, sesamfrön, solroskärnor etc.
 
Gör såhär
 
Värm mjölken till 37°c (hellre kallare än varmare).
 
Smula jästen i köksassistentens bunke och rör ut gästen med lite av mjölken.
 
Häll på resten av mjölken och starta maskinen på lägsta hastigheten.
 
Häll på hälften av mjölet och tillsätt sedan honung,salt och rivna morötter.
 
Klicka i smöret lite i taget och pytsa i resten av mjölet. Var dock försiktig så du inte har i för mycket. Degen ska bli smidig, blank och släppa från bunkens kanter. Jag har hellre en lite kladdigare deg än en torr.
 
Öka hastigheten på maskinen och låt den knåda degen i ca 10 min.
 
Sätt plastfilm över bunken och låt den jäsa ca 1 timme.
 
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 36 lika delar. Forma dem till runda bullar och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
 
Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
 
Slå igång ugnen på 225°c.
Vispa ihop ägg och vatten och pensla bullarna. Strö sedan över valfria frön och grädda sedan i mitten på ugnen i 10-12 min.
 
Låt svalna under bakduk på galler.
 
Njut!

 
Taggar: Bröd, Frallor, Frön, Hembakat, Morot, Styckebröd, Vallmofrön;

Kommentera inlägget här :