Kroppkakor

Jag har en tid längtat efter mat med enkla smaker. Klassisk svensk husmanskost. Försökte dra mig till minnes hur länge sedan jag åt kroppkakor men jag kan inte komma ihåg! Jag har aldrig gjort dem själv ens! Jag har nog dragit mig för det för jag har nog alltid trott att det skulle vara svårt. Men döm om min förvåning när det var plättlätt och med få ingredienser dessutom!
 
Efter att ha kollat in ett par youtubeklipp för att försöka skapa mig en bild av hur just jag skulle gå tillväga så var det en kock bland klippen som kallade kroppkakorna för Sveriges svar på dumplings. Detta tog jag till när barnen tittade skeptiskt på sin tallrik för det är ju i princip vad det är, svenska dumplings!
 
 
Var noga med att koka den fulla tiden. Jag kollade på recept där den ena sa "koka tills de flyter upp till ytan", "koka totalt 10 min" samt det som står i mitt recept. Jag testade ett mellanting där jag lät dem flyta till ytan och sedan ytterligare 5 min men det blev inte alls lika bra!
 

 
 
 
4 port 
Ingredienser fyllning 
 
  • 400 g rimmat fläsk i bit
  • 1 gul lök
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • Smör att steka i
 
Ingredienser deg
 
  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 ägg
  • 3 dl mjöl
  • 1 tsk salt
 
Gör såhär
 
 
Hacka löken fint. Skiva fläsket tunt och dela sedan varje skiva på längden och hacka dem sedan så att det blir små fina kuber.
 
Stek lök och fläsk i lite smör tills det fått fin färg. Tillsätt peppar och ställ sedan åt sidan och låt svalna.
 
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av potatisen och ställ sedan tillbaka kastrullen med potatisen i på den varma men avstängda plattan och låt potatisen ånga av i ett par minuter. Vi vill ha den så torr som möjligt.
 
Mosa potatisen med en potatispress i en bunke. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tillsätt mer mjöl vid behov. Degen ska inte var för kletig men inte heller torr och hård. Viktigt att inte överarbeta degen!
 
Själp upp på lätt mjölat bakbord och rulla ut till en rulle ca 10 cm i diameter. Dela rullen i 12 lika delar.
 
Ta upp en deg och platta ut den i handflatan och fyll med fläsk blandningen. Nyp ihop degen och rulla bollen något i handen så att den får en jämn och fin form.
Upprepa tills alla degar är fyllda.
 
Koka upp rikligt med saltat vatten.
Lägg i hälften av kroppkakorna och låt sjuda tills alla flutit upp till ytan och koka sedan ytterligare 10 min.
Upprepa med resterande kroppkakor.
 
Ta upp med hålslev och servera genast med skirat smör och lingonsylt.
 
Alltså muuuuuums!
 
 
Taggar: Kroppkakor, Rimmat fläsk, Svensk husmanskost, Svenska dumplings, Svenskt;

Kommentera inlägget här :