Rabarbertider, så ljuvligt och så gott i början på säsongen innan den hunnit växa sig stor och träig. Vanligast att göra med rabarber är paj men jag tänkte ge mig på något annat. Jag börjar med sirap där man får rabarberkompott på köpet. Denna läckerhet kan man använda både på pannkakan och till glass. Sirapen kan man använda som ingrediens till en salladsdressing. Om man vill kan man använda några droppar röd hushållsfärg för att få den fina rosa färgen. Jag behövde ingen extra färg då jag slängde med ett gäng stjälkar från en rabarber jag har som är röd.

Ingredienser
- 500 g rabarberstjälkar
- 5 dl strösocker
- 1 vaniljstång
- 1 lime
Gör såhär
Rensa och skölj rabarbern.
Skär rabarbern i ca 2 cm bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med socker, saften och zesten från limen. Dela vaniljstången på mitten, skrapa ur fröna och lägg dem i kastrullen och lägg även i den urskrapade stången.
Koka upp alltsammans och låt sedan sjuda på medelvärme i 10-15 min, beroende på hur tjockflytande man vill ha sirapen. Dock tjocknar sirapen något när den svalnar.
Plocka bort vaniljstången och sila sirapen genom en finmaskig sil. Det som blir kvar i silen läggs i en burk med tätslutande lock och den silade sirapen hälls upp i väl rengjorda flaskor. Klart!