(Smažený sýr s tatarskou omáčkou a bramborové hranolky)
Det här gott folk, det här är något alldeles extra! Det kan vara lite paltigt med panering och fritering och gudarna ska veta att kalorierna är oräkneliga. Men när man sätter tänderna i denna rätt så kan jag lova att man skiter fullständigt i vad bantning heter för detta är gudomligt gott!
Detta för mig är väldigt tjeckiskt även om jag nu vid efterforskning upptäckt att mitt val av ost är mer slovakiskt. Enligt tradition är det Edamer, Gouda eller Muenster som används men av praktiska skäl använder jag mig av Emmentaler då den inte flyter ut även om paneringen skulle spricka vid fritering.

Ingredienser tatarsås
- 2 dl majonnäs
- 0.5 dl gräddfil
- 2 msk finhackad kapris
- 1 liten finhackad rödlök
- 1 msk finhackad smörgåsgurka
- 1 msk spad från smörgåsgurkan
- 1 msk senap (gärna lågsötad)
- Salt och svartpeppar
Gör såhär
Blanda samman samtliga ingredienser och låt stå i kylskåp och gotta till sig medan resten förbereds.
Ingredienser friterad ost
- 24 st skivor Emmentaler (färdigskivad från affären)
- 4 st skivor rökt skinka
- 3 ägg
- Ca 2 dl mjöl
- Ca 3-4 dl ströbröd
- Rapsolja till fritering
Gör såhär
Knäck äggen i en vid skål och vispa ihop. Häll upp mjöl och ströbröd på varsitt fat.
Ta 6 skivor ost och lägg en skinkskiva i mitten på packen så att det ser ut som en sandwich. Om skinkan sticker ut mycket kan du behöva vika den.
Lägg "sandwichen" på mjölfatet och vänd runt och doppa sedan ner i äggen och slutligen ströbröd. Doppa sedan ner i ägget igen och sedan ströbröd. Var noga med att hela "sandwichen" ska vara täckt i alla steg. Upprepa tills alla ostpackar är panerade.
Lägg de panerade ostpackarna i kylskåpet och låt paneringen sätta sig i ca 30 min.
Värm olja i kastrull eller fritös till 180°c och fritera osten gyllenbrun.
Servera omedelbart med pommes och tatarsås och njut! Vill du känna en extra vibb av Tjeckien så tar du en kall tjeckisk öl till!
Ni kan tacka mig sen! Hahaha!