Chicken nuggets med 3 dipsåser

Alltså det går inte att beskriva hur gott det här var!
Som min man sa:
"DET.GÅR.INTE.ATT.SLUTA.ÄTA!"
Så saftiga, krispiga och smakrika. Inte de allra nyttigaste men betydligt nyttigare än snabbmatshakens versioner.
Dipsåserna kan man ju välja bara en om man vill men vi ville prova alla! Sen kan man göra dem i mindre satser om man är osäker på vad man tycker om.
Jag skulle vilja säga att det här receptet borde räcka till 8 personer men min familj åt nog för 2 så för oss blev det nog mer 6 portioner!
Till dessa godingar så kan du till exempel servera klyftpotatis eller pommes.
 

 
 
 
Ingredienser nuggets 
 
  • 1 kg kycklingkött (bröstfiléer, lårfiléer eller innerfiléer)
  • Kycklingkrydda
  • 200g panko
  • 3 st ägg + 2 msk kallt vatten
  • ca 3 dl mjöl 
Gör såhär
 
Skär kycklingen i nuggetsbitar som du vill ha. Krydda generöst med kycklingkryddan. Häll panko och mjöl i varsina fryspåsar. Vispa ägg med vatten i en djup tallrik. Lägg i ett gäng kycklingbitar åt gången i mjölpåsen. Nyp ihop påsen och skaka ordentligt så att bitarna är ordentligt mjölade. Skaka av överflödigt mjöl när du tar upp kycklingbitarna och lägg dem i äggen, vänd runt och lägg dem i påsen med panko. Upprepa skakproceduren och lägg sedan de färdigpanerade nuggetsen på ett fat.
Upprepa tills alla bitar är panerade. Låt nuggetsen vila i kylskåp medan du blandar dipsåserna.
 
Stek sedan nuggetsen i rikligt med olja tills de fått fin färg och är färdiga inuti. Låt rinna av på galler eller hushållspapper. 
 
Ingredienser dipsås 1
 
  • 1 dl Majonnäs
  • Srirachasås
 
Ingredienser dipsås 2
 
  • 1 dl majonnäs
  • 3 Msk mangochutney
 
Ingredienser dipsås 3
 
  • 1 dl ketchup
  • ½ dl thai sweet chilisås
  • ½ dl HP sauce 
 
Gör såhär
 
 
Rör ihop ingredienserna till varje dipsås. När det kommer till mängd Srirachasås så får man droppa i lite i taget och smaka av allteftersom tills man är nöjd med styrkan.
 
Dippa, ät och njut!
Taggar: Chicken nuggets, Dippa, Dipsås, Nuggets, Panerat;

Tacokrydda

Igår var det tacofredag. När vi tog det sista av den hemmagjorda tacokryddan så insåg jag att jag inte lagt upp receptet.
 
Hemmagjord tacokrydda är på så många vis bättre än färdigköpt. Du slipper både socker, färgämnen och andra tillsatser. Dessutom kan du experimentera dig fram till smaken som passar dig mest. Kanske vill du ha mer styrka? Lägg då till mer chilipulver. Mer vitlökssmak, eller ingen vitlök alls? Lägg till eller ta bort vitlökspulver!
Det är med andra ord så mycket godare med hemmagjord kryddblandning!
 

 
 
 
 
Ingredienser 
 
  • 2 msk malen spiskummin
  • 3 msk paprikapulver
  • 2 msk malen koriander 
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk malen svartpeppar 
  • 2 msk salt
  • 1 tsk cayennepeppar 
  • 1 tsk anchochilipulver
  • 1 msk oregano
 
Gör såhär
 
Blanda samtliga kryddor men smula ner oregano i blandningen. Förvara kryddan i en tättslutande burk.
 
Använd ca 3 msk tacokrydda per kilo köttfärs.
 
Klart!
Taggar: Krydda, Tacofredag, Tacokrydda, Tacos;

Laxcheesecake med västerbottenskal

Denna påsk har jag jobbat men lyckades klämma in en liten påskmiddag med svärfar och hans fina fru. Eftersom jag jobbar förmiddagar så ville jag göra något som kunde förberedas dagen innan för att jag skulle hinna efter jobbet. De flesta sådana här kalla pajer med lax och skaldjur brukar vara på kavringsbotten men det kände jag inte alls för så då blev det ett litet test med ett skal med Västerbottensost i. Och vilken fullpott det blev!
 

 
 
 
 8-10 portioner (betydligt fler om den används som förrätt eller som del i buffébord)
 
Pajskal
 
  • 3 dl vetemjöl 
  • 150 g smör
  • 1,5 dl riven Västerbottensost 
  • 1 msk kallt vatten
 
Gör såhär
 
Nyp ihop smör och mjöl. Tillsätt osten och fördela jämnt. Häll i vatten och arbeta ihop till en jämn deg. Låt vila inslagen i plastfilm i kylskåp i ca 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 200°c.
Tryck ut degen i en springform och nagga den med en gaffel.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt sedan svalna helt.
 
Fyllning
 
  • 4 st gelatinblad 
  • 5 dl créme fraîche 
  • 1 dl gräddfil
  • 1 liten finhackad rödlök
  • 1 brk stenbitsrom 
  • 3 msk fryst hackad dill
  • 200 g hackad kallrökt lax
  • 1 msk citronjuice 
  • 1 krm svartpeppar 
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk riven pepparrot (på tub)
 
Gör såhär
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.
Vispa créme fraîchen fluffig med elvisp. Vispa i gräddfilen. Rör ner övriga ingredienser utom gelatinbladen.
 
Krama ur gelatinbladen och smält dem sedan försiktigt på svag värme i en kastrull. 
 
Rör ner det smälta gelatinet i fyllningen.
 
Häll fyllningen i pajskalet och släta till ytan. 
 
Låt cheesecaken stå i
kylskåpet över natten.
 
Innan servering, dekorera efter önskemål. Jag använde mig av lax, citron, rädisor, romansallad och färsk dill.
 
Glad påsk allesammans!
Taggar: Lax;