Inte för att skryta men jag tycker om allt jag lagar (förrutom det jag misslyckas med såklart). Men idag blev jag riktigt imponerad! Så himla gott! Jag är tveksam till att jag någonsin kommer göra klassisk lasagne igen! Denna var dessutom enklare att göra och det var mindre kladd.
Idén kom faktiskt när jag såg ett program med Jamie Oliwer. Han skulle göra några slags bollar med ricotta. "Åh vad gott med ricotta!" Tänkte jag. "Vad kan man ha till? Spenat! Hmmm... lasagne var det längesedan jag gjorde!" Och så var detta recept fött!
Formen jag använde är 33×24 cm.

8-10 portioner
Ingredienser köttfärssås
- 1 gul lök
- 2 stora vitlöksklyftor
- 500 g nötfärs
- 1 brk krossade tomater
- 2 msk mjöl
- 3 msk ketchup
- 3 msk kalvfond
- 1 köttbuljongstärning
- Vatten
- Smör till stekning
- Oregano
- Paprikapulver
- Salt och svartpeppar
Gör såhär
Hacka löken, den behöver inte var finfint hackad då såsen ska koka såpass länge att det mesta av löken kommer upplösas. Smält smöret i grytan eller en vid stekpanna och ha ner löken. Löken ska inte fräsas hårt utan ha medelvärme och låt den sakta mjukna och bli gyllengul. Tillsätt köttfärs och hacka runt så att det inte blir några hårda köttklumpar när det steks. Pressa eller riv ned vitlöken.
Stek köttfärsen färdigt och strö över mjöl. Rör runt så att mjölet kan suga i sig all vätska och tillsätt sedan tomater och fyll samma burk, som nu är tom med vatten och tillsätt i grytan.
Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med kryddorna. Var ej rädd för att fläska på lite med paprikan. Kryddan ska färga hela såsen ilsket rödbrunt så det är en ansenlig mängd som ska i.
Koka såsen minst 1 timme men gärna längre. Om såsen känns för tjock så går det bra att späda med mer vatten. Men tänk på att såsen ska vara tjockare än den brukar vara när man serverar den som den är till kokt pasta.
Ingredienser övrig fyllning
- Lasagneplattor
- 2 brk ricotta
- Ca 200 g blad eller babyspenat
- 100 g parmesanost
- 150 g riven ost
Gör såhär
Slå på ugnen på 200°c.
Börja med att bre ut hälften från en burk ricotta i botten på en ugnsfast form. Lägg därefter ett lager lasagneplattor och bre på andra hälften av ricottan. Riv över hälften av parmesanosten och hälften av spenaten och halva satsen köttfärssås.
Lägg på ett lager lasagneplattor, halv burk ricotta, resten av parmesanost, spenat och köttfärssås.
Avsluta sedan med ett lager lasagneplattor, resten av ricottan och den rivna osten.
Ställ in formen i mitten av ugnen i ca 45 min eller tills lasagneplattorna är mjuka, använd potatissticka. Lägg på aluminiumfolie om lasagnen fått bra med färg men inte är färdig.