Ja det är inte så nyttigt och ja, jag har en förkärlek för tjeckisk mat. Jag är uppvuxen med tjeckisk mat och vissa saker blir lite extra speciella, som denna.
Denna avnjuts med kokt potatis och tatarsås (recept på tatarsås hittar du här http://helenaskoksexperiment.blogg.se/2020/august/friterad-ost-smazeny-syr-med-tatarsas-och-pommes-2.html ).
Jag vet att jag är tjatig med denna sås men den är så god till så mycket och för att inte tala om alla tjeckiska rätter!
Denna rätt kan man använda att äta som den är, som tillbehör eller varför inte som plockmat på buffébordet? Den är faktiskt lika god varm som kall och tar man en så är det svårt att låta bli att ta fler!

Ingredienser
- 1 blomkålshuvud
- 3 dl mjöl
- Ca 1 pkt á 400 g ströbröd
- 3 ägg
- 1 dl öl (ljus lager, lättöl går bra)
- 1 tsk Salt och svartpeppar
- Ca 1 flaska rapsolja till fritering
Gör såhär
Dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Det gör inget att det blir lite olika storlek på dem. Häll mjöl och ströbröd i separata plastpåsar, gärna zip-påsar. Påsarna gör att paneringen blir lättare genom att man kan skaka runt blomkålen utan att ta i den och man slipper bli så kladdig och paneringen tar sig in bättre på alla ställen än om man skulle vänt runt dem på en tallrik.
Vispa ihop ägg, öl, salt och peppar i en skål.
Panera blomkålsbuketterna i omgångar först i mjöl, skaka av överflödigt mjöl, vänd runt i ägget och sedan i ströbröd.
Låt sedan blomkålen vila i kylskåp medan du förbereder potatis och tatarsås.
Värm olja i kastrull till 180°c (eller använd fritös om du har en). Fritera blomkålen i omgångar tills den har fått fin gyllenbrun färg. Fånga upp blomkålen med en hålslev och lägg på galler eller hushållspapper så att överflödig olja rinner av. Jag lade dubbla lager hushållspapper på en ugnsplåt där blomkålen fick ligga och rinna av tills alla var friterade.
Jag tror jag har ätit så att det kommer ut genom öronen nu! Gudagott!