I helgen gjorde jag plankstek och det var så gott.
Tanken var att jag skulle lägga ut receptet på moset här men det hände en grej... Jag hade tagit ut alla plankor ur ugnen och delat ut till familjen. Den sista, den finaste hade jag sparat till sist för att jag skulle fota den. Kort sagt, jag tappade greppet om den så den damp ner på bordet och det fint spritsade moset tog formen av en koblaja... Tårarna brände bakom ögonlocken när jag åt min fula men ack så goda plankstek utan ett foto till bloggen...
Idag fick jag lite av en potatismosrevanch! Jag använder samma recept när jag ska grädda mos i ugnen. Det här är ett recept för många personer. Jag tänker att om man ändå ska palta lite så kan man göra det ordentligt!

8 portioner
Ingredienser
- 1 kg torskfilé
- Salt
- Citronpeppar
- Smör eller olja till att smörja formen
Ingredienser potatismos
- 1 kg mjölig potatis
- 50 g smör
- ca 2 dl grädde
- 100 g riven parmesanost
- 1 ägg
- Potatiskrydda
- Salt och vitpeppar
Ingredienser sås
- 1 liten purjolök
- 200 g mjukost med räkor
- 2 dl créme fraîche
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 2 msk hackad dill
- 2 msk skaldjursfond
- Saften från ½ citron
- Salt och svartpeppar
- Smör att steka i
Garnering
- 500 g räkor med skal (gärna rökta)
- 1 dl riven ost
Gör såhär
Slå på ugnen på 200°c.
Skala potatis och räkor. Koka potatisen i saltat vatten. Salta peppra fisken och lägg den i mitten på en stor, smord ugnsform och grädda i mitten på ugnen i ca 20 min.
Häll av den kokta potatisen och mosa potatisen med en potatisstamp eller press. Tillsätt smör och låt smälta. Häll på grädde, lite i taget. Moset får inte bli för löst, det ska vara stabilt nog att spritsas. Att tänka på är att moset blir något lösare när man tillsätter ägget.
Rör ner parmesanost och smaka av med kryddorna.
Vispa upp ägget med en gaffel och rör ned i moset.
Ta ut formen med fisk och spritsa eller klicka ut moset längs kanterna på formen.
Höj ugnstemperaturen till 225°c.
Skölj och hacka purjolöken och stek den mjuk i lite smör. Tillsätt mjukost, créme fraîche, grädde och dill. Smaka av med citron, fond, salt och peppar.
Strö räkorna över fisken och häll sedan på såsen. Avsluta med att strö riven ost på toppen och ställ in i mitten på ugnen och grädda tills moset fått fin färg.
Sådär! Nu känns det lite bättre att mitt fantastiskt goda och fina mos får vara med här, med eller utan planka!