Medelhavsfalu, potatismos, ugnsrostad brysselkål och tomatsallad

Kan man blanda nått så svenskt som falukorv med medelhavssmaker? Klart man kan, och det blir riktigt bra!
 
 

 
 
 
 
 
Falukorv
 
 
  • 1 falukorvsring
  • 1 zuccini 
  • 2 rödlök
  • 2 dl riven ost
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk röd balsamvinäger
  • 2 msk hackad fryst basilika 
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar 
 
 
Brysselkål
 
  • 250 g färsk brysselkål
  • 3 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar
 
 
Gör såhär
 
 
Slå på ugnen på 200°c.
 
Skiva falukorv, zuccini och rödlök. Varva skivorna i en ugnsfast form. Blanda övriga ingredienser utom osten och fördela över skivorna. Strö till sist över osten.
 
Dela brysselkålen på mitten och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olja samt salta och peppra. Blanda runt. 
 
Grädda i mitten på ugnen i ca 30 minuter eller tills osten och brysselkålen fått fin färg.
 
 
Potatismos
 
  • 1 kg mjölig potatis
  • 50 g smör
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl mjölk
  • Salt, svartpeppar och vitpeppar
 
Gör såhär
 
Skala och koka potatisen. Känn med en potatissticka så att den är mjuk. Häll av vattnet. Mosa potatisen med en stamp eller potatispress. Tillsätt smör och rör runt tills den smälter. Blanda grädde och mjölk och tillsätt lite i taget i potatisen. Man vill ha ett stabilt mos som inte flyter ut på tallriken men utan att den blir stabbig. Smaka av med kryddor.
 
 
Tomatsallad 
 
  • 2 st tomater
  • 2 st mozarella 
  • 1 rödlök
  • 1 msk fryst hackad basilika
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk crema di balsamico 
  • Salt och svartpeppar 
 
 
Gör såhär
 
Skiva tomat, lök och mozarella. Varva skivorna på ett fat och ringla över olja och balsamico.
Strö över basilika, salt och peppar.
Taggar: Brysselkål, Falukorv, Tomatsallad;

Lins och potatissoppa med kokosmjölk

Till för ett litet tag sen trodde jag att soppor var supersvårt att laga och jag vågade knappt ge mig på det. Helt plötsligt fick jag för mig att prova att "bara göra" som jag gör med de mesta av min matlagning och resultatet blev detta recept. Sen har det bara rullat på med diverse soppor. Även detta recept kan jag variera lite efter dagsform. Till exempel så kan man enkelt göra denna vegansk genom att bara låta bli skinkan!
 

 
 
 
 
Ingredienser 
 
  • 1 liten gul lök
  • 1 morot
  • 3 stora potatisar
  • 250 g rökt skinka på bit
  • 2 burkar kokosmjölk
  • 2 dl röda linser
  • 1 burk majs
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • Salt och svartpeppar
  • Olivolja till stekning 
 
Gör såhär
 
Skala och hacka löken fint. Skala moroten och riv den grovt med ett rivjärn. Skala potatisen och skär i ca 1×1 cm kuber. Skär skinkan i mindre bitar.
 
Stek löken mjuk i olja. Tillsätt de rivna morötterna och stek en liten stund och tillsätt sedan potatis och skinka. Rör om och häll på kokosmjölken.
Smula i buljongtärningen och koka upp. Sänk värmen något och låt koka i ca 10 minuter.
Skölj linserna och rör ner dem I soppan tillsammans med majsen och låt koka ytterligare 10 minuter. Känn med en potatissticka eller smaka av potatisen om den är klar annars koka en stund till.
Smaka av med salt och peppar. 
 
Servera gärna soppan med ett rustikt gott bröd och smör! Den här soppan är skönt mättande!
Taggar: Kokosmjölk, Linser, Morot, Potatis, Skinka, rökt skinka;

Färsbiffar med mozarellagömma, ugnsrostade rotgrönsaker och grönpepparsås

Då var det helg igen. Själv jobbar man men jag tänkte ändå dela med mig av ett recept som kanske skulle passa till en helgmiddag.
 

 
 
 
 
Ingredienser rotgrönsaker
 
  • 3 st medelstora potatisar (fast)
  • 1 st sötpotatis
  • 1 liten palsternacka
  • 2 st morötter
  • 3 msk olivolja
  • Torkad timjan
  • Salt och svartpeppar eller potatiskrydda
 
Ingredienser färsbiffar
 
  • 500 g nötfärs
  • 1 liten gul lök 
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st mozarella á 125 g
  • Salt, svartpeppar och grillkrydda
 
 
Ingredienser grönpepparsås
 
 
  • 2 dl créme fraîche
  • 2,5 dl matlagningsgrädde 
  • 1 msk hela grönpepparkorn
  • 1 msk kalvfond
  • 1 bananschalottenlök 
  • 1 msk smör 
 
 
Gör såhär 
 
 
Slå på ugnen på 225°c
 
Om skalet är fint på potatisen så låt den vara kvar. Dela potatisen I klyftor. Skala sötpotatisen och dela den i grova klyftor, minst dubbelt så grova som potatisklyftorna. Skala och dela både morot och palsternacka i stavar.
Lägga allt på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och ringla över olja och krydda. Blanda runt så att olja och kryddor fördelas jämnt. Grädda i mitten av ugnen i 15 min, vänd sedan rotgrönsakerna och grädda sedan vidare i 15-20 min. Känn med en potatissticka så att de inte är hårda inuti.
 
 
Skala och hacka vitlök och lök. Riv löken grovt och pressa vitlöken i en skål. Blanda med köttfärs och kryddor. Skiva mozarellan i 4 lika stora skivor. Dela köttfärsen i 4 lika stora delar och forma till bollar. Platta till bollarna i handen och lägg en mozarellaskiva i mitten. Vik över köttfärs och forma en biff runt mozarellan. Stek biffarna på medeltemperatur till de fått fin färg och köttfärsen är genomstekt.
 
Stek schalottenlök med smör i en kastrull tills den mjuknar. Mortla pepparkornen fint och vänd ner med löken. Stek en en liten stund och tillsätt sedan créme fraîche och grädde. Smaka av med fond och salt.
 
Trevlig helg allesammans!
Taggar: Nötfärs;