Saffransbullar med vit chokladfyllning

På söndag är det första advent och då är det väl ändå dags att fundera på lite juligare smaker och vad är mer juligt än saffran?
 
Dessa var dessutom så mycket enklare att göra än vanliga lussebullar!
 
 

 
 
 
 
 
40 st
Ingredienser 
 
  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk
  • 1 g saffran (2 påsar)
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 15-18 dl mjöl
  • 150 g rumsvarmt smör
 
Fyllning
 
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 150 g vit choklad
 
Garnering
 
 
  • 1 uppvispat ägg
  • Pärlsocker
 
 
Gör såhär
 
 
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken fingervarm i en kastrull. Rör ut jästen med lite av mjölken. Om du använder köksassistent (det gjorde jag) så är det dags att slå på den på låg hastighet. Häll på saffran, kardemumma, salt, socker och resten av mjölken. Häll i ett uppvispat ägg och lite mjöl.
 
Nyp i smöret och häll på mer mjöl, lite i taget. Degen har fått nog med mjöl när den är blank och släpper från kanterna. Få inte panik om du har ett par dl mjöl över. Det betyder att du kommer få saftigare bullar! Höj hastigheten på assistenten  och låt knåda ett par minuter.
 
Smörj insidan av en rymlig skål med olja och häll över degen i den. Täck med plastfolie och låt jäsa i ca 1 timme på en dragfri plats. Degen kommer växa sig dubbel så det behövs en rejäl skål!
 
 
 
 
 
Riv chokladen och blanda ihop med smör och socker. Använd gaffel eller nyp ihop med fingrarna.
 
Om du vill förenkla vid utbakningen av brödet så rullar du 40 st små kulor av fyllningen så vet du att det räcker till alla bullar och det blir lika mycket i varje.
 
 
 
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen smidig och dela sedan degen i 4 lika delar. Dela sedan varje bit i 10 lika bitar. Rulla dem till bollar och tryck ut till en rundel och lägg i fyllning.
 
 
 
 
Nyp ihop degen.
 
 
 
Lägg bullen med skarven nedåt i en bullform på en ugnsplåt.
 
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Slå på ugnen på 250°c.
 
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter.
Låt svalna under bakduk.
 
 
 
 
Taggar: Jul, Juligt, Saffran, Saffransbullar, vit choklad;

Kommentera inlägget här :