Spenatsoppa

Mer och mer har vi börjat äta soppa till lunch. I början köpte jag färdiga soppor för att jag helt enkelt inte trodde på mig själv, att jag skulle klara av att göra en god soppa. Men nu börjar det släppa. En efter en betar jag av dem och blir så lycklig när resultatet blir så bra. Soppa är enkelt ju!
 
Imorgon är det första advent så därför griljerade jag årets första skinka som avsmakades på brödet jag hade till soppan.
 

 
 
 
Ingredienser
 
 
  • 1 gul lök
  • 400 g fryst spenat
  • 1 l vatten
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk mjöl
  • 1 msk smör
  • Salt, peppar och muskotnöt
  • Eventuellt maizena 
 
Tillbehör
 
 
  • Kokta ägg
  • Bröd
  • Smör och pålägg
 
Gör såhär 
 
 
Tina spenaten.
Hacka löken och stek den mjuk i smöret. Rör ner spenaten och stek ett par minuter.
Strö på mjöl och rör om.
Häll på vattnet och smula ner buljongtärningarna.
Låt sjuda under lock i 10 minuter.
Ta av grytan/kastrullen från plattan och mixa soppan med stavmixer till önskad släthet.
Ställ tillbaka grytan/kastrullen på plattan och koka upp. Tillsätt grädde och smaka av med salt, peppar samt muskot.
Om soppan upplevs för rinnig så går det bra att reda med maizena.
 
Servera soppan med äggklyftor och ett gott bröd med valfritt pålägg.
En oväntat mättande soppa faktiskt! 
Taggar: spenat;

Saffransbullar med vit chokladfyllning

På söndag är det första advent och då är det väl ändå dags att fundera på lite juligare smaker och vad är mer juligt än saffran?
 
Dessa var dessutom så mycket enklare att göra än vanliga lussebullar!
 
 

 
 
 
 
 
40 st
Ingredienser 
 
  • 50 g jäst
  • 6 dl mjölk
  • 1 g saffran (2 påsar)
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 15-18 dl mjöl
  • 150 g rumsvarmt smör
 
Fyllning
 
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl socker
  • 150 g vit choklad
 
Garnering
 
 
  • 1 uppvispat ägg
  • Pärlsocker
 
 
Gör såhär
 
 
Smula ner jästen i en bunke.
Värm mjölken fingervarm i en kastrull. Rör ut jästen med lite av mjölken. Om du använder köksassistent (det gjorde jag) så är det dags att slå på den på låg hastighet. Häll på saffran, kardemumma, salt, socker och resten av mjölken. Häll i ett uppvispat ägg och lite mjöl.
 
Nyp i smöret och häll på mer mjöl, lite i taget. Degen har fått nog med mjöl när den är blank och släpper från kanterna. Få inte panik om du har ett par dl mjöl över. Det betyder att du kommer få saftigare bullar! Höj hastigheten på assistenten  och låt knåda ett par minuter.
 
Smörj insidan av en rymlig skål med olja och häll över degen i den. Täck med plastfolie och låt jäsa i ca 1 timme på en dragfri plats. Degen kommer växa sig dubbel så det behövs en rejäl skål!
 
 
 
 
 
Riv chokladen och blanda ihop med smör och socker. Använd gaffel eller nyp ihop med fingrarna.
 
Om du vill förenkla vid utbakningen av brödet så rullar du 40 st små kulor av fyllningen så vet du att det räcker till alla bullar och det blir lika mycket i varje.
 
 
 
Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen smidig och dela sedan degen i 4 lika delar. Dela sedan varje bit i 10 lika bitar. Rulla dem till bollar och tryck ut till en rundel och lägg i fyllning.
 
 
 
 
Nyp ihop degen.
 
 
 
Lägg bullen med skarven nedåt i en bullform på en ugnsplåt.
 
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Slå på ugnen på 250°c.
 
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter.
Låt svalna under bakduk.
 
 
 
 
Taggar: Jul, Juligt, Saffran, Saffransbullar, vit choklad;

Renskavsgryta

Tråkväder! 10 grader ute den 25:e november. Vart är snön? Tur att man kan bli så glad av en god gryta till middag. Enkelt och går lika fort att göra som att koka riset.
 

 
 
 
 
 
Ingredienser 
 
  • 250 g renskav
  • 200 g svamp (tex kantareller)
  • 1 gul lök
  • 1 msk mjöl
  • 5 dl matlagningsgrädde 
  • 1 brk syltlök
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 2 msk kalvfond
  • 1 köttbuljongstärning 
  • Salt och svartpeppar 
  • Smör till stekning
 
Tillbehör
 
  • Ris
  • Lingonsylt
  • Sallad
 
Gör såhär
 
Hacka löken och stek den mjuk i en gryta med lite smör. Tillsätt renskav och stek den klar. Ha i svamp och stek ytterligare (om svampen är färsk, stek den tills den släpper vätska). Strö på mjöl och rör om ordenligt. Häll på grädde och sedan buljongtärningen. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt syltlöken. Smaka sedan av med soja, fond, salt och peppar.
 
Servera det hela med kokt ris, en grönsallad och såklart lingonsylt!