Stuvade makaroner med stekt falukorv

Stuvade makaroner, vilken klassiker! Denna maträtt har räddat många mjölkliter från att hamna i vasken. Man står där med alldeles för många mjölkliter med utgångsdatum hängandes i luften. Vad gör man? Man gör stuvisar! 1 liter mjölk försvinner från kylskåpet i ett nafs!
 
 6 port
Ingredienser 
 
  • 1 liter mjölk
  • 5 dl gammaldags idealmakaroner
  • 50 g smör
  • 1 msk strösocker
  • Salt, svartpeppar och muskotnöt
  • 1 ring falukorv
Gör såhär
 
Skiva korven. Om du inte vill att korven ska bågna i stekpannan så skär ett snitt i varje skiva. Barnen tycker dessutom att det är kul när de ser ut som Pac-Man! Stek dem tills de fått fin färg.
 
Koka upp mjölk och tillsätt makaroner. Koka försiktigt under ständig omrörning tills makaronerna är mjuka (ca 25 min). Tillsätt salt, peppar, muskot och socker. Det kanske låter superkonstigt med socker i men tro mig, det tar fram något extra ur stuvningen!
 
Rör till sist ner smör och låt det smälta.
 
Smaklig måltid!
 
Om du nu vill ha en matlåda så rekommenderar jag att ni tillsätter extra mjölk och rör om innan ni stänger locket till matlådan. Detta för att förhindra att stuvningen stelnar och blir som en klump när man värmer på den.
 
 
Taggar: Falukorv, Stuvade makaroner, Stuvisar, Stuvning;

Ugnspannkaka med äpple och bacon

Ett av barnens favoritluncher är pannkaka. Och vem gillar inte det? Men ibland känner jag liksom att jag vill göra det i alla fall lite matigare och då gör jag denna ugnspannkaka. Det här är min version av fläskpannkaka. Jag har alltid tyckt att fläsket i pannkakan blir lite seg och broskig så jag gör med bacon istället vilket uppskattas av hela familjen!
 
 
 
 
4 port
Ingredienser
 
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 125g bacon
  • 1-2 st äpplen
Slå på ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och salt i en skål. Vispa mer hälften av mjölken. Vispa tills det blir en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken och vispa till sist ner äggen.
 
Fördela lite smör på en långpanna och klipp baconet i bitar och fördela jämnt. Bryn baconet något på långpannan i ugnen. Skala äpplen och ta ur kärnhuset. Skär äpplena i ringar.
 
 
Ta ut plåten och häll på smeten och lägg på äppelringar.
 
Grädda i mitten av ugnen tills pannkakan "stannat" och fått fin färg (ca 20-25 min). Skär pannkakan i bitar och servera med valfri sylt och vispad grädde.
 
Vad föredrar ni för sylt till denna? 
 
 
 
Taggar: Bacon, Pannkaka, Ugnspannkaka;

Tacogratäng med guacamole

Idag ville barnen ha tacos. Jag är så förbenat trött på samma gamla tacos som man oftast fastnar vid och alla dessa skålar som ska fram och sen bort och för att inte tala om all disk! Sen blir det ju alltid över av alla grönsaker som man gör en sallad på som ingen sen äter upp... Idag lyckades jag dock förhandla mig till en tacogratäng! 
 
 
8 port 
Ingredienser tacogratäng
 
  • 4 st large tortillabröd
  • 500 g köttfärs
  • 1 påse tacokryddmix
  • 1 gul lök
  • 1,5 st tomater
  • 4 st mild feferoni
  • Riven ost
  • 4 dl créme fraîche
  • 1 dl majonnäs 
Gör såhär 
 
Slå igång ugnen på 200 grader. Hacka lök och stek mjuk. Tillsätt köttfärs och stek färdig. Tillsätt tacokryddmix och vatten enligt instruktioner på påsen, rör om och låt koka tills vattnet kokat bort.
 
Blanda créme fraîche och majonnäs. Bred ut ett lager créme fraîcheblandning i botten på en rund pajform med höga kanter. Lägg ett tortillabröd i botten och bred ut ett till lager créme fraîcheblandning. Lägg på hälften av köttfärsen och sedan tortillabröd, créme fraîcheblandning och resten av köttfärsen. Avsluta sedan med ett tortillabröd och ett lager créme fraîcheblandning.
 
Dela tomaterna på hälften och skär bort den hårda stammen. Hacka sedan tomaterna samt feferoni och toppa gratängen med detta samt riven ost. Ställ mitt i ugnen. Gratängen är klar när osten fått fin färg.
 
Ingredienser guacamole
 
  • 2 st mogna avokados
  • 1 dl créme fraîche 
  • 0,5 st tomater 
  • 0,5 lime
  • Lökpulver, svartpeppar och salt
Gör såhär 
 
Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur avocadoköttet med sked och mosa med gaffel i en skål. Tillsätt saften av limen, créme fraîche och finhackad tomat. Smaka av med kryddorna.
 
Man kan använda färsk lök till guacamole men jag tycker att det blir en jättekonstig besk eftersmak av den så jag använder hellre lökpulver.
 
Servera med grönsallad, salsa och tacochips.
 
Vilka är era tacofavoriter?
 
 
Taggar: Avocado, Guacamole, Tacogratäng, Tacos;