Man tittar ut genom fönstret och ser regnet står som spön i backen, det är mitt i juli och termometern kämpar sig upp till 14 grader... Man vill bara drömma sig bort till varmare breddgrader. Kanske går det lättare att drömma om man tar in lite grekiska smaker och dofter i köket?! Om ni kunde känna doften som har spridit sig i huset nu så skulle ni förstå att det i mina dagdrömmar nu bara finns vidsträckta vita sandstränder, hav och paraplydrinkar!
Börja med tzatsikin för den ska stå en stund och gona till sig i kylen. Servera gärna det hela med ett gott bröd, till exempel baguette. Receptet är för 6 portioner.

Ingredienser tzatsiki
- En halv gurka
- 2 klyftor vitlök
- 4 dl turkisk yoghurt
- Basilika
- Salt och svartpeppar
Gör såhär
Riv gurkan grovt. Lägg den rivna gurkan i en ren kökshanddduk och vrid ur så mycket vatten det går. Lägg den urvridna gurkan i en skål och pressa ner vitlök och tillsätt yoghurten. Smaka av med basilika, salt och peppar.
Ingredienser Moussaka
- Ca 3 st auberginer
- Salt
- Olivolja till stekning
Köttfärssås
- 500 gram nötfärs
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk ketchup
- 3 msk mjöl
- 2 dl vatten
- 1 tsk kanel
- 1 tsk timjan
- 1 msk oregano
- 4 msk persilja
- Salt och svartpeppar
Ostsås
- 75 g smör
- 0,5 dl mjöl
- 8 dl mjölk
- 3 dl parmesanost
- 1 äggula
- muskotnöt, salt och svartpeppar
Till garnering
- 3 dl parmesanost
- 150 g fetaost
Melonsallad
- Ca 800 g vattenmelon (när skalet är på)
- 1 mango
- En halv gurka
- Cocktail eller babytomater i olika färger (ca 10 st)
- 150 g fetost
- 1 liten rödlök
- Myntablad
Gör såhär
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Salt båda sidor på varje skiva och låt dra i ca 15 min. Torka av skivorna med hushållspapper och stek dem gyllenbruna i olja. Låt de sedan rinna av på papper.
Hacka löken och stek den mjuk. Pressa ned vitlök och tillsätt köttfärs. när färsen är genomstekt, tillsätt mjöl och sedan krossade tomater, vatten och ketchup. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt sedan puttra under lock medans du gör ostsåsen.
Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjöl och vispa ihop. tillsätt mjölk, lite i taget. Låt såsen puttra lite på medelvärme under ständig omrörning. Tillsätt parmesanost och smaka av med muskot, salt och peppar. Ta kastrullen från värmen och rör ned äggulan. Såsen ska alltså inte koka när man tillsätter gulan.
Häll ett lager ostsås i botten på en ugnsfast form. Lägg ett lager aubergine och sedan köttfärssås och ostsås. upprepa varvningen och avsluta med ett lager ostsås högst upp. Smula över fetaost och strö över parmesanost. Ställ i mitten av ugnen i ca 30 min.
Ta bort skalet på melonen och skär fruktköttet i grova bitar. Skala mangon med potatiskalare (jo, det funkar!) och skär fruktköttet av kärnan. Tärna mangon. Skala löken och skär den i tunna klyftor. Dela gurkan på mitten och gröp ur kärnorna med sked. Skiva gurkan i centimetertjocka skivor. Dela tomaterna i kvartar. Smula fetaosten över melonsalladen och avsluta med att strö över strimlad mynta.
Καλό φαγητό!
(Smaklig måltid på grekiska)