Igår hann jag med att plocka lite kantareller i skogen. Jag älskar gula kantareller! Idag fick de tjänstgöra i en god sås med cognac i. Naturligtvis kan man hoppa över cognac om man inte har det hemma. Vi dricker inte heller cognac men köpte den till någon fest någongång för att kunna bjuda på!

Ingredienser fetaostbiffar
- 500 g nötfärs
- 150 g fetaost
- 1 gul lök
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 1 msk kalvfond
- salt och svartpeppar
Gör såhär
Rör ihop ströbröd och matlagningsgrädde och låt stå medan resten förbereds.
Riv löken grovt på ett rivjärn och rör ihop med köttfärs och ägg. Tillsätt ströbrödsblandning, kalvfond och smula ned fetaost. Salta och peppra.
Låt gärna smeten stå en liten stund i kylskåp.
Smält smör i en stekpanna. Ta en köttbullestor kula av smeten och stek färdig. Denna används som avsmakningsprov. Justera eventuellt salt och peppringen.
Ta en snöbollsstor kula ur smeten och platta till en aning, inte för mycket, och stek på medelvärme i smör.
Ingredienser Kantarellcognacsås
- Kantareller (efter smak och tycke)
- 1 schalottenlök
- 1 dl cognac
- 2 msk kalvfond
- 2,5 dl créme fraîche
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- salt och svartpeppar
- smör
Gör såhär
Smält smör i en kastrull och fräs på lök. Tillsätt kantareller och låt dem förvälla med löken. Salta och peppra. Häll på cognac och låt reducera till hälften. Tillsätt créme fraîche, grädde och fond. Smaka av om mer salt och peppar behövs. Låt koka ihop i ca 10 min.
Servera alltsammans med kokt potatis och inlagd gurka, receptet hittar du här → http://helenaskoksexperiment.blogg.se/2020/june/inlagd-gurka-sommargurka-2.html