Julen närmar sig med stormsteg även om man inte kan tro det! Fortfarande snöfritt här hemma... Men även om snön lyser med sin frånvaro så gör varken julstöket eller julköket det!
Detta är ett recept på vansinnigt goda och smakrika revbenspjäll, långt ifrån de torra och tillintetsägande spjället man tyvärr vanligtvis får på ett julbord med jobbet.
Recepetet är för väldigt många personer eftersom vi brukar samlas hela familjen till jul. I år blir det inte så tyvärr.... Men jag lägger ut receptet i sin helhet ändå i hopp om att de kommande jularna ska återgå till det de en gång var.
Receptet är å andra sidan inte särskilt svårt att halvera om man så vill. Revbenspjällen går dessutom utmärkt att frysa in.

Ingredienser
- 4 kg tjockskurna revbensspäll
- 2 dl honung
- 1 dl kinesisk soja
- 1 msk citron
- 1 msk färsk riven ingefära
Gör såhär
Värm ugnen till 175°c.
Lägg revbensspjällen med bensidan upp i en ugnsäker form eller på en ugnsplåt (jag använde plåt så att alla skulle få plats). Salta och peppra på båda sidor och ställ in i ugnen i 30 minuter. Vänd på revbensspjället och låt stå ytterligare 30 minuter.
Under tiden blandas honung, soja, citron och ingefära i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och ställ sedan åt sidan.
När spjällen stått i ugnen sammantaget 1 timme är det dags att börja pensla dem med såsen. Jag börjar alltid med att pensla dem hela vägen runt men låter dem sedan ligga med bensidan ned och tillbaka in i ugnen. Fortsätt sedan att pensla dem ca var 5:e minut i 30 minuter på sidan som är uppåt. Få inte panik om såsen skulle ta slut, det är bara ett tecken på att du penslat dem bra! Om den tar slut kan du alltid pensla dem med spadet som den ligger i på plåten.
Ta ur plåten ur ugnen och låt spjällen ligga kvar och vila en stund innan de delas.
Dela sedan spjällen mellan benen och doppa den skurna sidan i såsen innan de läggs upp.
Ska du bara förbereda dem inför julen och planerar att frysa in dem tills det är dags? Häll gärna i lite av såsen i burkarna du tänkt förvara dem i så kan de ligga och marineras när de tinas.
Tro mig, du kommer bli poppis vid julbordet när dina gäster får smaka på dessa!
Ps. Jag ska erkänna att min käre man ett par gånger lyckats tjata sig till dessa revbensspjäll under andra delar av året för att de är så goda!