Nubbesallad

Da'n före doppareda'n!
Idag har min pappa varit här och hjälpt mig med det sista inför julbordet. Det har blivit en tradition att vi gör så. Eftersom min pappa är från Tjeckien så är det ju klart att vi har andra saker på julbordet än det klassiska svenska. Jag är uppväxt med det så för mig är det inte konstigt. Men döm om min förvåning när jag skulle på mitt första julbord utanför hemmet och dessa saker inte fanns!
Det min pappa (och ibland mamma med) brukar hjälpa mig med är Tjeckisk potatissallad (receptet kommer inom kort) och nubbesallad.
 

 
 
 
 
Ingredienser 
 
  • 4 st kokta (och kalla) potatisar
  • 4 st kokta ägg
  • 4 msk kaviar 
  • 1 brk (ca 200 g) matjesill
  • 2 dl créme fraîche 
  • 1 st rödlök
  • 4 msk majonnäs
  • Dill efter smak
  • Salt och svartpeppar 
 
Gör såhär
 
 
Dela potatisen i mindre bitar. Skala och hacka ägg och lök. Häll av vätskan från matjesillen och dela filéerna i mindre bitar. Blanda samman alltsammans med créme fraîche, majonnäs och kaviar. Smaka av med dill,salt och peppar. 
 
Låt gärna stå en dag i kylskåp innan servering.
 
God jul!
 
Taggar: Jul, Nubbesallad;

Julskinka på amerikanskt vis

Jag har varje år gjort den traditionella senapsgriljerade skinkan. Men om sanningen ska fram så tycker jag inte ens om det. Det är möjligtvis gott när den precis kommit ur ugnen och ströbrödet är lite krispigt men så fort den hamnar i kylskåp så blir den alldeles grötig och lite grådassig och det tycker jag är lite läskigt!
I år provade jag därför något helt annat. Som om Facebook kunde läsa mina tankar dök ett klipp i mitt flöde upp som jag inte kommer ihåg varifrån men jag använde det som inspiration (det lilla jag kom ihåg) när jag rörde ihop detta recept. Den här skinkan blev mycket trevligare och jag kommer nog fortsätta med denna kommande år.
 
 
 
Ingredienser 
 
  • 1.5-2 kg kokt julskinka 
  • 3 dl äppelcider
  • 2.5 dl muscovadosocker
  • ½ tsk gula senapsfrön 
  • 1 tsk senapspulver
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • 2 st hela stjärnanis
 
Gör såhär 
 
Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat. Ta bort svål och eventuellt fett om det är ett väldigt tjockt lager men lämna en tunn strimma fett. Skär ett mönster i ett diagonalt rutmönster.
 
Blanda övriga ingredienser i en kastrull  och koka upp under omrörning. Sjud på svag värme i ca 30 minuter. Glazen ska reducera och tjockna till en sirapskonsistens.
 
När glazen är klar så går det bra att fiska upp anisen för den kommer ändå vara i vägen vid penslingen. Pensla skinkan och ställ i nedre delen av ugnen på 180°c i 20 minuter. Pensla skinkan igen och ställ tillbaka i ugnen ytterligare 20 minuter. Pensla en sista gång och grädda 15 minuter till. Låt skinkan svalna och sedan är det bara att njuta.
Taggar: Amerikanskt, Annorlunda, Glaze, Jul, Julskinka, Skinka;

Mammas goda sill

Det finns vissa saker som jag försöker kopiera från min mammas recept men som bara inte blir sådär bra som när hon gör det. Det här receptet är ett sådant. Denna gång stod jag bredvid och hjälpte till med småsaker medan mamma förklarar och visar. Pappa ville gärna vara med och tala om hur det skulle vara men där är mamma som mig när min man gör så:
Sluta upp med att lägga dig i! 
Hahaha! Släkten är värst och familjen är värre finns det några roliga filmer som heter och de titlarna passar väl? 
Skämt och sido, här är receptet:
 

 
 
 
 
Ingredienser 
 
  • Ca 200 g avrunnen inläggningssill (ej 5-minutersill)
  • 1 stor rödlök
  • 1 stor morot
  • ½ tsk hela kryddpepparkorn
  • ½ tsk hela svartpepparkorn
  • 1-2 st lagerblad 
  • 4-5 st hela nejlikor
 
Lag 
 
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
 
Gör såhär
 
Mät upp ingredienser till lagen i en kastrull. Lägg i lagerblad och nejlikor. Krossa pepparkornen lätt i en mortel och lägg i kastrullen.
Låt lagen koka upp under omrörning och låt sjuda till sockret löst sig. Ställ åt sidan och låt svalna.
 
Skala och skiva lök och morot i ca ½ cm tjocka skivor.
Häll av sillen och dela sillen i ca 1,5-2 cm breda bitar.
Varva lök, morot och sill i en burk. Slå på den avsvalnade lagen och se till att allt är täkt med lag. Förslut burken och ställ burken svalt eller kallt (kylskåp) i 4-5 dagar innan den avnjuts.
Enjoy!
Taggar: Jul, Sill;