Julskinka på amerikanskt vis

Jag har varje år gjort den traditionella senapsgriljerade skinkan. Men om sanningen ska fram så tycker jag inte ens om det. Det är möjligtvis gott när den precis kommit ur ugnen och ströbrödet är lite krispigt men så fort den hamnar i kylskåp så blir den alldeles grötig och lite grådassig och det tycker jag är lite läskigt!
I år provade jag därför något helt annat. Som om Facebook kunde läsa mina tankar dök ett klipp i mitt flöde upp som jag inte kommer ihåg varifrån men jag använde det som inspiration (det lilla jag kom ihåg) när jag rörde ihop detta recept. Den här skinkan blev mycket trevligare och jag kommer nog fortsätta med denna kommande år.
 
 
 
Ingredienser 
 
  • 1.5-2 kg kokt julskinka 
  • 3 dl äppelcider
  • 2.5 dl muscovadosocker
  • ½ tsk gula senapsfrön 
  • 1 tsk senapspulver
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • 2 st hela stjärnanis
 
Gör såhär 
 
Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat. Ta bort svål och eventuellt fett om det är ett väldigt tjockt lager men lämna en tunn strimma fett. Skär ett mönster i ett diagonalt rutmönster.
 
Blanda övriga ingredienser i en kastrull  och koka upp under omrörning. Sjud på svag värme i ca 30 minuter. Glazen ska reducera och tjockna till en sirapskonsistens.
 
När glazen är klar så går det bra att fiska upp anisen för den kommer ändå vara i vägen vid penslingen. Pensla skinkan och ställ i nedre delen av ugnen på 180°c i 20 minuter. Pensla skinkan igen och ställ tillbaka i ugnen ytterligare 20 minuter. Pensla en sista gång och grädda 15 minuter till. Låt skinkan svalna och sedan är det bara att njuta.
Taggar: Amerikanskt, Annorlunda, Glaze, Jul, Julskinka, Skinka;

Kommentera inlägget här :