Rabarberchutney

Jag är rabarbertokig just nu! Rabarbersaft, rabarbersirap och rabarberkompott är gjort. Saften var för övrigt slut efter ett par dagar!
 
Men vem har sagt att man bara kan göra sötsaker och efterrätt med den härliga delikatessen?
Jag har gjort en vansinnigt god chutney som är lika läcker till grillat, ost och kex eller varför inte som ingrediens i sås? Många kombos kommer testas denna sommar!

 
 
 
 
 
 
 
Ingredienser
 
 
  • 500 g rabarber
  • 1 dl hallon
  • 1 rödlök
  • 3-4 msk färskriven ingefära
  • 5 dl socker
  • 2 msk curry
  • 1 chilifrukt (färsk eller torkad)
  • 1 ½ msk ättika 12%
  • 3 msk vatten
  • 1 ½ tsk salt

Gör såhär
 
Skär rabarberna i 1-2 cm långa bitar. Skala och hacka rödlöken. Skala och riv ingefäran. Hacka den färska eller smula den torkade chilin. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull. 
 
Koka upp och koka sedan på medelvärme i ca 40 min.
Klart!
Taggar: Chutney, Curry, Grilltillbehör, Rabarber, Rabarberchutney, Rabarbertider, Sommar;

Rabarbersaft

Sommaren är här med buller och bång. Det är varmt som tusan och det är viktigt att fylla på med vätska. Med denna läskande rabarbersaft är det lätt att få i sig vätska kan jag lova!
Hallonen som är i receptet hade jag enbart i för färgens skull så om du inte har hallon eller inte vill ha i dem så kan du bara skippa dem.
 
 
 
 
 
 
Ingredienser
 
  • 1 kg rabarber
  • 1 dl hallon
  • 5 dl strösocker
  • 1,5 l vatten
  • 1 citron
Gör såhär
 
 
Skär rabarberna (du behöver inte skala den) i ca 1 cm tjocka slantar och blanda dem med hallon och vatten i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda i 15 min utan omrörning.
 
Sila rabarber och hallon genom en finmaskig sil.
Tillsätt socker och saften från citronen i vätskan.
Koka upp rabarbervätskan på nytt och låt sedan svalna. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Klart!
 
Blanda ut till önskad styrka med vatten och mycket is. Så gott!

 
 
 
 
Taggar: Hallon, Läskande, Rabarber, Rabarbersaft, Rabarbertider, Saft, Sommar, Varmt, Vätska;