Rom och saffranskola med flingsalt

Men dra mig baklänges så gott det här blev! Och tydligen blev jag tvungen att göra en sats till i dagarna då både mor och syster bönade om att få och självklart lär de få en varsin påse! Jag måste ju ändå få feedback på mina nya recept så jag vet vad jag kan göra bättre till nästa gång! En påse tänkte jag dessutom ge till vår fina granne så det blev inte så mycket kvar helt enkelt! Men detta var ju så barnsligt enkelt så jag svänger snabbt ihop en ny sats. Nästa sats kommer få mer rom då den inte framträdde så mycket i detta recept. Det kan ju vara olika beroende på vilken rom man väljer så jag föreslår att man börjar försiktigt.
Allra bäst blir resultatet om man använder en termometer men har man ingen och man känner sig säker så kör kulprovet.
 

 
 
Ingredienser 
 
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 50 g smör
  • 1½ dl ljus sirap
  • 1 msk mörk rom
  • ½ g hel saffran
  • 1 st sockerbit
Gör såhär
 
Mortla saffranet med en sockerbit och rör ner romen. Låt saffranet stå och dra en stund. Detta gör att saffranet mognar och smakar mer.
 
Klä en form, ca 20×30 cm, med bakplåtspapper.
 
Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan saffranet. Rör ned övriga ingredienser och låt koka på medelvärme under omrörning  till kolan uppnått 125°c eller tills den klarar kulprovet.
 
 
Häll kolan i formen och strö på flingsalt. Låt stelna i rumstemperatur och skär sedan upp i lagom munsbitar. Antingen gör du som jag och klipper upp bakplåtspapper och virar in kolorna med som karameller eller så lägger du dem i en burk med bakplåtspapper mellan varje lager.
 
Nu blir det en utmaning... försök att bara ta en bit! Det går inte! Hahaha! 
Taggar: Jul, Juligt, Saffran;

Brända mandlar med apelsinsmak

Det börjar närma sig jul och med det julbak och julgodis.
Skolan min son går i ska vara med på en julmarknad och sälja just hembakade, juliga bakverk och godis... Skräcken! Åh den skräcken! Jag tycker verkligen inte om att baka och att köpa färdigt för att paketera om är uteslutet! Det är fusk! Hahaha!
Till saken hör att jag själv aldrig skulle köpa något det står hembakt på från en sådan marknad... Jag har ju lite bacillskräck och speciellt såhär i coronatider blir det lite extra. Man har ju ingen aning om hygien osv hos en privatperson där det inte är reglerat på samma sätt som ett företag med sterila maskiner som gör jobbet istället för bacillfyllda händer.
Så, om jag skulle köpa något på en marknad där det finns hembakt, vad skulle jag köpa då?
Jo, antingen typ någon sockerkaka eller annat bakverk som man bara blandar en smet och häller upp i form så att några händer aldrig behöver röra bakverken eller något godis med samma princip. 
Valet föll på just brända mandlar då det känns både jul och marknad.
Jag dubblade denna sats och fick då öka tiden som mandlarna skulle stå i kylskåpet. 
 

 
 
 
Till 6 st påsar med ca 70 g i varje (om man inte vill ha allt själv!)
 
Ingredienser
 
  • 200g sötmandel
  • 2 dl vatten
  • ½ apelsin (saften)
  • 2,5 dl strösocker 
  • 2 msk muscovadosocker
  • 1 tsk malen ceylonkanel (går bra med vanlig kanel)
  • 1 tsk malen kardemumma
 
Gör såhär 
 
Koka upp rikligt med vatten och ställ kastrullen åt sidan. Häll i mandeln i det heta vattnet och låt stå några minuter.
Häll sedan av vattnet och nyp mandeln så att den "ploppar" ur skalet.
 
Koka upp vattnet i kastrull och tillsätt sedan halva saften från apelsinen (alltså saft från ¼ apelsin), socker, muscovadosocker, kanel och kardemumma.
Sjud blandningen under omrörning i 15-20 minuter.
 
Häll hälften av sockerblandningen i en värmetålig kanna och blanda ner mandlarna i det som är kvar i kastrullen och sjud tills det börjar knäppa i mandlarna.
 
Sleva upp mandlarna med hjälp av en hålslev eller dylikt på ett bakplåtspapper. Sprid ut mandlarna och sära på dem. Låt mandlarna stå i kylskåp ca 5 min.
Häll tillbaka sockerblandningen från kannan till kastrullen och hetta upp på nytt. Häll i de avsvalnade mandlarna i kastrullen och rör om tills mandlarna sugit åt sig all vätska och sockerblandningen kristalliserat sig.
 
Stjälp upp på bakplåtspappret igen. Sprid ut och sära på mandlarna och skvätt över den sista saften från apelsinen.
Låt mandlarna stå ett dygn i rumstemperatur att torka.
 
Låt väl smaka!