Vaniljbullar med vit choklad

Bullar är något jag har experimenterat MYCKET med genom åren. Bullar ger mig minnen från när jag var liten och jag skulle ha kalas med mina kompisar. Min mamma var bäst på att ordna barnkalas med en massa roliga lekar och hennes kanelbullar var (och är) spot on! Fast det är ju å andra sidan allt hon bakar! Jag har tyvärr inte ärvt den kärleken till bakning i allmänhet men det finns några saker som jag finner är välgörande för själen att göra, bullar är en av dem.
Det är få saker som är så goda som nybakta bullar med ett glas mjölk!
 
Jag använder mig av en köksassistent men om du vill göra det för hand så går det bra! Du kommer dock bli ganska trött i armarna!
 

 
 
 
 
40-48 st  ugnstemp 225-250 grader 
Ingredienser bulldeg
 
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 5 dl mjölk
  • 50  g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 2 tsk stött eller mald kardemumma
  • 14-15 dl mjöl
  • 1 uppvispat ägg
  • lite olivolja för att smörja skålen som degen ska jäsa i.
 
Garnering
 
  • Uppvispat ägg
  • Pärlsocker
 
Gör såhär
 
Smula ned jästen i köksassistentens bunke. Värm mjölken fingervarm i en kastrull. Häll en liten skvätt av mjölken över jästen och slå på kökassistenten på låg fart. Häll sedan sakta på resten av mjölken.
 
när all jäst är utrörd i mjölken, tillsätt socker, salt, kardemumma och ca 1 liter av mjölet. Öka hastigheten på köksassistenten något och klicka ned det rumsvarma smöret, lite i taget. Häll i ägget och sedan det mesta av mjölet som är kvar (det här varierar väldigt hur mycket man ska ha i men ha i lite i taget, hellre för lite än för mycket!), spara lite till utbakningen.
 
Arbeta degen i assistenten tills den blir smidig och släpper kanterna på bunken. Var inte rädd för att låta den stå en bra stund och knådas, det är bara bra!
 
Smörj en stor skål eller bunke med olivolja för att degen lätt ska släppa efter jäsning. Tänk på att använda en bunke som degen får plats i. En bra riktlinje är att degen ska jäsa till dubbel storlek så ta gärna ytterligare lite större än så. Ha över degen i den smorda skålen/bunken och täck med plastfolie, jo du läste rätt! Plastfolie inte bakduk. På så vis behåller man fukten i degen under jäsning och degen får lugn att jäsa och blir inte lika känslig för drag, vilket den inte mår bra av.
 
Låt jäsa i ungefär 30 minuter eller till dubbel storlek.
 
 
Ingredienser fyllning
 
  • 300 g rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 msk vaniljsocker
  • 200 g vit choklad
 
Gör såhär
 
Riv chokladen grovt och ställ åt sidan.
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker och ställ åt sidan.
 
 
Utbakning
 
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom degen. Dela den i 2 lika delar. Kavla ut dem till platta kakor, ca 25×50 cm. Bred på smörblandningen och strö på den rivna chokladen.
 
Rulla ihop degen från långsidan, men akta så du inte rullar ihop den för hårt. Skär varje rulle i 20 - 24 bitar. Ställ varje bit med snittytan uppåt i bullformar eller på en bakpappersklädd plåt.
 
Jäs bullarna ytterligare en gång i 30 min. Slå på ugnen och pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
 
Grädda bullarna mitt i ugnen i 5-8 minuter. Låte bullarna svalna på ett galler under bakduk.
 
Vilke favoritbulle har du? Kanel eller vanilj?
Taggar: bullar, fika, vaniljbullar, vit choklad;

Hallonsylt grundrecept och smaksättningar

Nu blir det en del saftning och syltning här hemma då bären mognar för fullt.
Att smaksätta sylten var nog det bästa jag gjort! Det blev något alldeles extra!
 

 
 
 
 
Ingredienser
 
  • 1 kg hallon
  • 0,5 kg syltsocker med pektin
Välj någon av följande smaksättningar
 
  • 0,5 tsk äkta vaniljpulver
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 lime (både zest och saft)
Gör såhär
 
Blanda hallon, socker och smaksättning i en kastrull (om du använder vaniljpulver som smaksättning så väntar du med att tillsätta tills efter skumningen, annars flyter pulvret upp i skummet som man tar bort) och koka upp. Skumma av noggrant  och låt koka i 3-5 minuter. Häll upp på väl rengjorda burkar. Klart!
 
Vilken är din favorit?
Taggar: Hallon, Ingefära, Lime, Sylt, Syltsocker, Vaniljpulver;

Fetaostbiffar med kantarellcognacsås och potatis

Igår hann jag med att plocka lite kantareller i skogen. Jag älskar gula kantareller! Idag fick de tjänstgöra i en god sås med cognac i. Naturligtvis kan man hoppa över cognac om man inte har det hemma. Vi dricker inte heller cognac men köpte den till någon fest någongång för att kunna bjuda på!
 

 
 
 
 
 
Ingredienser fetaostbiffar
 
  • 500 g nötfärs
  • 150 g fetaost
  • 1 gul lök
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk kalvfond
  • salt och svartpeppar
 
Gör såhär
 
Rör ihop ströbröd och matlagningsgrädde och låt stå medan resten förbereds.
 
Riv löken grovt på ett rivjärn och rör ihop med köttfärs och ägg. Tillsätt ströbrödsblandning, kalvfond och smula ned fetaost. Salta och peppra.
Låt gärna smeten stå en liten stund i kylskåp.
 
Smält smör i en stekpanna. Ta en köttbullestor kula av smeten och stek färdig. Denna används som avsmakningsprov. Justera eventuellt salt och peppringen.
 
Ta en snöbollsstor kula ur smeten och platta till en aning, inte för mycket, och stek på medelvärme i smör.
 
 
Ingredienser Kantarellcognacsås
 
  • Kantareller (efter smak  och tycke)
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl cognac
  • 2 msk kalvfond
  • 2,5 dl créme fraîche
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • salt och svartpeppar
  • smör
 
Gör såhär
 
Smält smör i en kastrull och fräs på lök. Tillsätt kantareller och låt dem förvälla med löken. Salta och peppra. Häll på cognac och låt reducera till hälften. Tillsätt créme fraîche, grädde och fond. Smaka av om mer salt och peppar behövs. Låt koka ihop i ca 10 min.
 
 
 
Servera alltsammans med kokt potatis och inlagd gurka, receptet hittar du här →   http://helenaskoksexperiment.blogg.se/2020/june/inlagd-gurka-sommargurka-2.html
 
 
 
 
 
 
 
Taggar: Inlagd gurka, Potatis, Varm sås;