Bullar är något jag har experimenterat MYCKET med genom åren. Bullar ger mig minnen från när jag var liten och jag skulle ha kalas med mina kompisar. Min mamma var bäst på att ordna barnkalas med en massa roliga lekar och hennes kanelbullar var (och är) spot on! Fast det är ju å andra sidan allt hon bakar! Jag har tyvärr inte ärvt den kärleken till bakning i allmänhet men det finns några saker som jag finner är välgörande för själen att göra, bullar är en av dem.
Det är få saker som är så goda som nybakta bullar med ett glas mjölk!
Jag använder mig av en köksassistent men om du vill göra det för hand så går det bra! Du kommer dock bli ganska trött i armarna!

40-48 st ugnstemp 225-250 grader
Ingredienser bulldeg
- 150 g rumsvarmt smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 tsk salt
- 1 dl socker
- 2 tsk stött eller mald kardemumma
- 14-15 dl mjöl
- 1 uppvispat ägg
- lite olivolja för att smörja skålen som degen ska jäsa i.
Garnering
- Uppvispat ägg
- Pärlsocker
Gör såhär
Smula ned jästen i köksassistentens bunke. Värm mjölken fingervarm i en kastrull. Häll en liten skvätt av mjölken över jästen och slå på kökassistenten på låg fart. Häll sedan sakta på resten av mjölken.
när all jäst är utrörd i mjölken, tillsätt socker, salt, kardemumma och ca 1 liter av mjölet. Öka hastigheten på köksassistenten något och klicka ned det rumsvarma smöret, lite i taget. Häll i ägget och sedan det mesta av mjölet som är kvar (det här varierar väldigt hur mycket man ska ha i men ha i lite i taget, hellre för lite än för mycket!), spara lite till utbakningen.
Arbeta degen i assistenten tills den blir smidig och släpper kanterna på bunken. Var inte rädd för att låta den stå en bra stund och knådas, det är bara bra!
Smörj en stor skål eller bunke med olivolja för att degen lätt ska släppa efter jäsning. Tänk på att använda en bunke som degen får plats i. En bra riktlinje är att degen ska jäsa till dubbel storlek så ta gärna ytterligare lite större än så. Ha över degen i den smorda skålen/bunken och täck med plastfolie, jo du läste rätt! Plastfolie inte bakduk. På så vis behåller man fukten i degen under jäsning och degen får lugn att jäsa och blir inte lika känslig för drag, vilket den inte mår bra av.
Låt jäsa i ungefär 30 minuter eller till dubbel storlek.
Ingredienser fyllning
- 300 g rumsvarmt smör
- 3 dl strösocker
- 3 msk vaniljsocker
- 200 g vit choklad
Gör såhär
Riv chokladen grovt och ställ åt sidan.
Rör ihop smör, socker och vaniljsocker och ställ åt sidan.
Utbakning
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom degen. Dela den i 2 lika delar. Kavla ut dem till platta kakor, ca 25×50 cm. Bred på smörblandningen och strö på den rivna chokladen.
Rulla ihop degen från långsidan, men akta så du inte rullar ihop den för hårt. Skär varje rulle i 20 - 24 bitar. Ställ varje bit med snittytan uppåt i bullformar eller på en bakpappersklädd plåt.
Jäs bullarna ytterligare en gång i 30 min. Slå på ugnen och pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 5-8 minuter. Låte bullarna svalna på ett galler under bakduk.
Vilke favoritbulle har du? Kanel eller vanilj?