Jobbveckan har startat och dags för storkok med bra matlådemat. Den här rätten passar lika bra till vardags som till att bjuda många! Min mage är inte bra fortfarande och jag väntar på en tid för att gå ner med kamera för att se vad som är galet... Men inspiration fick jag idag då det dök upp ett klipp på sociala medier då någon lagade en rätt där man lät riset koka med på det här viset och jag kunde inte låta bli att prova min egen variant!

6-8 portioner
Ingredienser
- 900 g kyckling (bröst eller lårfilé)
- 250 g färska skivade champinjoner
- 2 st tärnade morötter
- 1 hackad gul lök
- 4,5 dl okokt långkorningt ris
- 1 l vatten
- 1 kycklingbuljongtärning
- 2 ägg
- Salt och svartpeppar
- 2 st salladslökar
Ingredienser smaksättning
- 1 msk riven färsk ingefära
- 2 klyftor pressad vitlök
- Saften av ½ lime
- 1 tsk japansk soya
- 1 tsk kinesisk soya
- 2 msk tomatpuré
Ingredienser yoghurtsås
- 2 dl matlagningsyoghurt
- zest och saft från ½ lime
- Salt och svartpeppar
Gör såhär
Skär kycklingen i mindre bitar och stek färdig i lite olja. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
Rör ihop smaksättningen i en liten skål.
Stek lök i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt champinjonerna och låt dem förvälla. Tillsätt morötterna och fräs snabbt. Häll i ris och rör i smaksättningen. Häll över vatten och smula i buljongtärningen. Låt koka upp och sjud sedan under lock på svag värme tills riset är färdigt. Vattnet ska ha sugits upp men smaka av om riset är färdigkokt och tillsätt vid behov mer vatten. Rör om då och då. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar.
Rör ihop yoghurtsåsen.
Vispa ihop äggen och stek i lite smör eller olja och rör till en äggröra. Salta och peppra.
Tillsätt äggröran i risgrytan.
Garnera till sist med skivad salladslök och servera med yoghurtsåsen.