Sushitillbehör och förslag på fyllning

 
 
Igår gav jag mig på att göra sushi för första gången! Det var inte så svårt som jag trodde! Men gud ska veta att jag spenderat mycket tid med att läsa recept och kollat otaliga youtubevideos på hur man gör...
Jag vill verkligen rekommendera att alla som funderar på att göra sushi gör detsamma. Man får väldigt mycket bra tips på vad man ska tänka på.
Jag blev så glatt överraskad över hur kul och lätt det var, så jag gjorde sushi till lunch idag igen och bjöd över mina föräldrar.
 
Ett tips från mig är att lägga ner mycket tid på att få till riset för det är ju det som är hela grundpelaren i sushi.
De flesta tror att sushi betyder rå fisk men det är FEL FEL FEL!
Sushi betyder vinägersmaksatt ris och har inget med fisk att göra.
Du kan göra din sushi vegansk om du vill. Det är bara din fantasi som sätter gränser!
 
Till mitt ris så investerade jag i en riskokare och det är jag så glad över att jag gjorde! Jag köpte också en butangasbrännare som jag grillade lax med (jag återkommer till det). 
Eftersom jag har två stycken i hushållet som känner lite sådär inför rå fisk så tillagade jag kyckling som fick svalna och agera fyllning (återkommer även till det).
 
Jag kommer inte lägga upp recept och instruktioner på hur du gör sushi, det blir gör invecklat att skriva här. Hör av dig om du behöver tips på bra videos att titta på. Jag kommer däremot lägga upp recept och tillvägagångssätt på tillbehör, fyllning och hur man kan hotta upp en trött klassiker.
 

 
 
 
 
Grillad laxnigiri med BBQsås
 
Gör vanlig laxnigiri (en trött klassiker) enligt recept och youtubevideos du tittat upp. Du behöver också en butangasbrännare.
 
 
  • 0,5 dl ketchup 
  • 0,5 dl äppelcidervinäger 
  • 0.5 dl mörkt muscovadosocker 
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 tsk soya
  • Rostad lök
Gör såhär
 
 
Blanda samtliga ingredienser utom rostade löken i en kastrull och koka upp. Låt puttra på svag värme i ett par minuter. Ställ åt sidan för att svalna.
 
Bränn på laxen med en butangasbrännare så att den får färg och blir genomkokt. Passa bara så att du inte bränner riset.
 
Ringla på BBQsåsen och strö över rostad lök.
 
Klart!
 
 
 
 
 
Kyckling med asiatisk smak
 
Denna kan användas att skiva tunn och göra som nigiri eller skära stavar och lägga som fyllning i maki.
 
  • 4-6 kycklingbröstfiléer
  • 0,5 dl kinesisk soya
  • 0,5 dl rapsolja 
  • 3 msk honung
  • 2 msk färsk riven ingefära 
  • Sesamfrön 
Gör såhär 
 
Blanda allt utom kyckling och frön i en kastrull och koka försiktigt upp under omrörning. Låt marinaden svalna. Lägg kycklingen i en påse, skål eller bytt och slå på marinaden. Se till att det kommer marinad överallt på kycklingen. Täck med lock eller plastfolie och låt kycklingen dra i kylskåp minst ett par timmar men gärna över natten.
 
Slå på ugnen på 200°c.
Lägg upp kycklingen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och strö på sesamfrön. Ställ in i mitten av ugnen i 30 minuter.
Låt kycklingen sedan bli helt kall innan du skivar eller stavar upp den till din sushi.
 
Gott att ha på om du gör den som nigiri är sirachamajonnäs.
 
 
 
 
Förrutom de klassiska fyllningarna (gurka och avocado) utöver fisken använda sig av picklad morot. Man strimlar den i en grönsakssvarv och lägger in i en 1-2-3-lag  och eventuellt lite chiliflakes. 
Picklad rödlök är väldigt gott till också. Annars kan jag rekommendera att steka på några späda hela salladslökar och lägga som fyllning tillsammans med lax och kanske avocado. Blanda, mixtra och testa olika kombinationer vettja!
 
 
 
Taggar: Maki, Nigiri, Sushi, Sushifyllning, Sushitillbehör, Tips;

Ris och kyckling extra allt med limeyoghurt

 
Jobbveckan har startat och dags för storkok med bra matlådemat. Den här rätten passar lika bra till vardags som till att bjuda många! Min mage är inte bra fortfarande och jag väntar på en tid för att gå ner med kamera för att se vad som är galet... Men inspiration fick jag idag då det dök upp ett klipp på sociala medier då någon lagade en rätt där man lät riset koka med på det här viset och jag kunde inte låta bli att prova min egen variant! 
 

 
 
 
 6-8 portioner 
Ingredienser
 
  • 900 g kyckling (bröst eller lårfilé)
  • 250 g färska skivade champinjoner
  • 2 st tärnade morötter
  • 1 hackad gul lök
  • 4,5 dl okokt  långkorningt ris
  • 1 l vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 2 ägg
  • Salt och svartpeppar 
  • 2 st salladslökar
Ingredienser smaksättning
 
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • Saften av ½ lime
  • 1 tsk japansk soya
  • 1 tsk kinesisk soya
  • 2 msk tomatpuré
Ingredienser yoghurtsås 
 
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • zest och saft från ½ lime 
  • Salt och svartpeppar 
 
Gör såhär
 
Skär kycklingen i mindre bitar och stek färdig i lite olja. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
 
Rör ihop smaksättningen i en liten skål.
 
Stek lök i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Tillsätt champinjonerna och låt dem förvälla. Tillsätt morötterna och fräs snabbt. Häll i ris och rör i smaksättningen. Häll över vatten och smula i buljongtärningen. Låt koka upp och sjud sedan under lock på svag värme tills riset är färdigt. Vattnet ska ha sugits upp men smaka av om riset är färdigkokt och tillsätt vid behov mer vatten. Rör om då och då. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar.
 
Rör ihop yoghurtsåsen.
 
Vispa ihop äggen och stek i lite smör eller olja och rör till en äggröra. Salta och peppra.
 
Tillsätt äggröran i risgrytan.
Garnera till sist med skivad salladslök och servera med yoghurtsåsen.
Taggar: Kycklinggryta, Lime, Storkok;

Cheesecake med vit choklad

Jag har inte varit särskilt aktiv här på sistone. Jag har haft ruggiga problem med magen och har det fortfarande. Jag har inte varit så sugen på matlagning då mat innebär smärtor i magen. Jag ska däremot lägga upp receptet på efterrätten jag gjorde till nyår.
 

 
 
Jag ÄLSKAR cheesecake så valet av efterrätt till nyårsaftonens firande med familjen var inte svårt. Hela familjen är dessutom tokiga i vit choklad så även där var valet lätt av smaksättning till fyllningen.
Tanken var att jag skulle ha haft mer färskost i fyllningen men när jag skulle röra ihop den så upptäckte jag att jag inte hade tillräckligt mycket hemma då vi har en son som tycker att det är gott att ha på frukostmackan. Vilken tur att jag köpte en kesella kvarg för mycket som jag kunde fylla ut med!
Denna cheesecake är väldigt mäktig så det krävs inte stor bit för att bli nöjd.
Samtidigt som den är mäktig så är den beroendeframkallande god och oväntat krämig.
 

 
ca 12 bitar
Ingredienser botten
 
  • 50 g smält smör
  • 10 st digestivekex
Ingredienser fyllning
 
  • 300 g färskost av philadelphiatyp
  • 500g kesella kvarg
  • 200 g vit choklad 
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker 
  • 1 krm vaniljpulver
Garnering 
 
  • Färska bär.
Gör såhär 
 
Sätt ugnen på 200°c.
 
Mixa kexen till smulor i en matberedare och tillsätt smöret.
 
Tryck ut kexblandningen i en springform (ca 24 cm) och grädda i 7 minuter.
 
Sänk ugnstemperaturen till 150°c.
 
Smält chokladen i mikro eller över vattenbad.
 
Vispa ihop samtliga ingredienser utom den vita chokladen i en skål.
Rör till sist ner chokladen.
 
Häll fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 40 min. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå kvar i 30 minuter på eftervärmen.
 
Låt den vila i kylskåp fram till servering.
 
Skär tårtbitar av cheesecaken och garnera med färska bär.
 
Mums säger jag bara!
 
Taggar: Cheesecake, Digestivekex, Efterrätt, vit choklad;