
Igår gav jag mig på att göra sushi för första gången! Det var inte så svårt som jag trodde! Men gud ska veta att jag spenderat mycket tid med att läsa recept och kollat otaliga youtubevideos på hur man gör...
Jag vill verkligen rekommendera att alla som funderar på att göra sushi gör detsamma. Man får väldigt mycket bra tips på vad man ska tänka på.
Jag blev så glatt överraskad över hur kul och lätt det var, så jag gjorde sushi till lunch idag igen och bjöd över mina föräldrar.
Ett tips från mig är att lägga ner mycket tid på att få till riset för det är ju det som är hela grundpelaren i sushi.
De flesta tror att sushi betyder rå fisk men det är FEL FEL FEL!
Sushi betyder vinägersmaksatt ris och har inget med fisk att göra.
Du kan göra din sushi vegansk om du vill. Det är bara din fantasi som sätter gränser!
Till mitt ris så investerade jag i en riskokare och det är jag så glad över att jag gjorde! Jag köpte också en butangasbrännare som jag grillade lax med (jag återkommer till det).
Eftersom jag har två stycken i hushållet som känner lite sådär inför rå fisk så tillagade jag kyckling som fick svalna och agera fyllning (återkommer även till det).
Jag kommer inte lägga upp recept och instruktioner på hur du gör sushi, det blir gör invecklat att skriva här. Hör av dig om du behöver tips på bra videos att titta på. Jag kommer däremot lägga upp recept och tillvägagångssätt på tillbehör, fyllning och hur man kan hotta upp en trött klassiker.


Grillad laxnigiri med BBQsås
Gör vanlig laxnigiri (en trött klassiker) enligt recept och youtubevideos du tittat upp. Du behöver också en butangasbrännare.
- 0,5 dl ketchup
- 0,5 dl äppelcidervinäger
- 0.5 dl mörkt muscovadosocker
- 1 tsk färsk riven ingefära
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 krm salt
- 1 krm paprikapulver
- 1 tsk soya
- Rostad lök
Gör såhär
Blanda samtliga ingredienser utom rostade löken i en kastrull och koka upp. Låt puttra på svag värme i ett par minuter. Ställ åt sidan för att svalna.
Bränn på laxen med en butangasbrännare så att den får färg och blir genomkokt. Passa bara så att du inte bränner riset.
Ringla på BBQsåsen och strö över rostad lök.
Klart!

Kyckling med asiatisk smak
Denna kan användas att skiva tunn och göra som nigiri eller skära stavar och lägga som fyllning i maki.
- 4-6 kycklingbröstfiléer
- 0,5 dl kinesisk soya
- 0,5 dl rapsolja
- 3 msk honung
- 2 msk färsk riven ingefära
- Sesamfrön
Gör såhär
Blanda allt utom kyckling och frön i en kastrull och koka försiktigt upp under omrörning. Låt marinaden svalna. Lägg kycklingen i en påse, skål eller bytt och slå på marinaden. Se till att det kommer marinad överallt på kycklingen. Täck med lock eller plastfolie och låt kycklingen dra i kylskåp minst ett par timmar men gärna över natten.
Slå på ugnen på 200°c.
Lägg upp kycklingen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och strö på sesamfrön. Ställ in i mitten av ugnen i 30 minuter.
Låt kycklingen sedan bli helt kall innan du skivar eller stavar upp den till din sushi.
Gott att ha på om du gör den som nigiri är sirachamajonnäs.

Förrutom de klassiska fyllningarna (gurka och avocado) utöver fisken använda sig av picklad morot. Man strimlar den i en grönsakssvarv och lägger in i en 1-2-3-lag och eventuellt lite chiliflakes.
Picklad rödlök är väldigt gott till också. Annars kan jag rekommendera att steka på några späda hela salladslökar och lägga som fyllning tillsammans med lax och kanske avocado. Blanda, mixtra och testa olika kombinationer vettja!