Grillat kött med vitlök- och ostgratinerad hasselbackspotatis och whiskeysås

Underbara lediga helg! När man jobbar 3 av 5 helger så uppskattar man de lediga så mycket mer!
 
Vädret är svalare så nu kunde man stänga in sig i köket och kocka loss. Att göra whiskeysås är för oss ett bra sätt att bli av med lite whiskey. Mannen dricker inte gärna av de lite billigare och vanligare sorterna, fint ska det vara! Men det händer att man får en sådan flaska lite då och då av bekanta som en tack-för-hjälpen-gåva eller så. De är perfekt att göra sås på så de åker in i mitt skafferi snarare än hans barskåp, men lika glad för det var han när maten står på bordet och han får avnjuta såsen!
 
 
6 port
Ingredienser grillkött
  • Ca 800g grillplanka (utskuren fläskkotlett)
  • Marinad (utesluts om man köper färdigmarinerat)
Gör såhär 
 
Marinera köttet gärna dagen innan. Grilla köttet ca 5 min på varje sida, låt köttet vila innan det skärs upp.
 
Ingredienser hasselbackspotatis
 
  • ca 12 st mellanstora fasta potatisar
  • 100g smör
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 msk persilja
  • Salt och svartpeppar 
  • 1 dl riven parmesanost
Gör såhär
 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisen i en slev(se bild nedan)så ligger den stadigt och du skär inte itu den av misstag.
 
 
Lägg potatisarna på bakplåtspappersklädd plåt. 
 
Smält smöret i en kastrull tillsammans med pressad vitlök, salt, peppar och persilja.
 
Pensla smörblandningen på potatisen och ställ in i mitten av ugnen. Pensla sedan var 10:e minut i 45 minuter. När det är 10 min kvar på gräddningen så strör du på osten.
 
 
Ingredienser whiskeysås 
 
  • 1 schalottenlök
  • 1,5 dl whiskey
  • 5 dl créme fraîche
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1-2 msk kalvfond
  • Smör att steka i
  • Eventuellt maizena
Gör såhär
 
Hacka löken fint och stek mjuk i smör. Tillsätt whiskeyn och låt reducera till hälften. Tillsätt créme fraîche, grädde och smaka av med fond. Om du vill ha såsen tjockare så går det bra att reda den med maizena (följ instruktioner på förpackningen).
 
 
Servera med en sallad och gärna grillad majskolv. Ett tips för att hotta upp den grillade majsen är att lägga in den i marinad innan grillen! Det är så gott! 
 
Taggar: Fläskkött, Grillat, Grillplanka, Hasselbackspotatis, Potatis, Varm sås, Whiskeysås;

Kommentera inlägget här :