Tjeckisk potatissallad

Längesedan jag uppdaterade här. Nästan så att jag skäms! Men ibland blir det så. Livet kommer emellan och orken tryter. Nu är vi i underbara Spanien hos min allra bästa vän ❤️ 40 år har hon fyllt och det skulle såklart firas med fest. Jag fick uppdraget att göra potatissallad och det var självklart att jag skulle göra denna för jag har inte stött på en enda person som inte tyckt om den! Vi trodde dock att vi skulle ha middag till dagen efter med tanke på hur mycket potatissallad jag gjorde men den hade strykande åtgång och alla ville ha recept!
Det blev en ytterst liten klick kvar... Denna potatissallad kräver lite planering men den är inte svår och inte särskilt jobbig egentligen men det är inget man kastar ihop på en kvart så att säga. Den måste få ta sin tid! Dock är det en potatissallad som kan förberedas i förväg så man slipper stressa in i det sista
I originalreceptet från min familj i Tjeckien är det rökt skinka i men det brukar jag hoppa över.
 

 
 
 
 
Ingredienser 
 
3 kg potatis 
10 st ägg
2 burkar majonnäs 
1 gul lök
Spadet från en liten burk smörgås gurka samt hälften av gurkan
1 burk konserverade ärtor och morötter
4 msk osötad senap
Rökt skinka (kan uteslutas)
Svartpeppar och salt 
 
Gör såhär
 
Dag 1:
Koka potatis (gärna med skal på) och ägg.
Hacka lök och lägg den i en burk och häll på spadet från smörgåsgurkan. Lägg på lock och ställ i kylen över natten.
 
Dag 2:
Skala potatisen och dela i mindre bitar. Ett tips är att använda en multihacker med samma insats som om du skulle göra pommes frites. Allt eftersom du trycker igenom potatisen, sära på potatisstavar annars får du stora potatisklumpar. Skala och tryck igenom äggen i multihackern. Häll på löken med spadet. Finhacka gurkan och häll bort spadet från ärtor och morötter (om du köpt med minimorötter istället för tärnade morötter så bör du hacka morötterna i mindre bitar). Tillsätt det med övriga ingredienser. Salta och peppra efter smak. Låt stå åtminstone 1 dygn i kylen.
 
Dag 3:
Smaka av och tillsätt ev mer salt. Sedan är det bara att äta och njuta!
 
Potatissalladen kan med fördel står 2-3 dygn innan servering. Den blir bara godare! Ät med grillat eller på en smörgås eller ja, vad du vill! Passar till det mesta!
 
Taggar: Kall mat, Potatissallad, tjeckiskt;