Hela familjen tycker mycket om fisk. Till och med barnen brukar efterfråga fisk på menyn. Det är så konstigt att jag trots det har fruktansvärt dålig fantasi när det kommer till fisk.
Jag blev sjukt sugen på Sandefjordsås och sen bara ramlade receptet på plats så att säga.
Jag hade klarat mig helt utan potatismoset då jag tycker att blomkålsmoset är mycket godare men halva familjen ville ha potatismos. Vad gör man? Man gör båda två. Men visst blev det många kastruller samtidigt så vill man göra det lättare för sig så utesluter man helt enkelt den ena.
Potatismos
Ingredienser:
- 800 g mjölig potatis
- 50 g smör
- 1 dl grädde (ev mer)
- 2 dl riven parmesanost
- Salt och svartpeppar
Gör såhär
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet. Pressa eller mosa potatisen och lägg i smöret. Låt smöret smälta i potatisen med locket på kastrullen en stund. Rör runt tills smöret smält och rör ner osten. Häll på grädde, lite i taget till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Blomkålspuré
Ingredienser
- 400 g färsk blomkål
- 1 msk smör
- 0,5 dl grädde
- 0,5 dl riven parmesanost
- Salt
Gör såhär
Dela blomkålen i buketter och koka dem mjuka i saltat vatten.
Häll av vattnet och låt ånga av en stund. Puréa blomkålen med stavmixer. Tillsätt smör och parmesanost. Häll sedan på grädden tills du mixat till önskad konsistens. Smaka av med salt.
Sandefjordsås
Ingredienser
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl créme fraîche
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 msk citronsaft
- 2 msk hackad gräslök
- Salt
Gör såhär
Koka upp vispgrädden i en kastrull. Vispa ner créme fraîchen och koka upp igen. Ta av kastrullen från värmen. Klicka i smöret, lite i taget under fortsatt vispning. Smaka av med citronsaft och salt. Vispa i gräslök.
Kolja och sparris
Ingredienser
- 600g färsk kolja
- 1 knippe sparris
- Smör att steka i.
- Salt och svartpeppar
Gör såhär
Bryt bort den träiga delen av sparrisen och stek den några minuter i en het stekpanna med lite smör.
Dela koljan i portionsbitar. Salta och peppra på båda sidor.
Stek den klar i en panna med smör.