Cowboysoppa

Denna soppa är väldigt lik en gulaschsoppa som jag brukar göra. Jag upptäckte till min förvåning att jag inte lagt ut receptet på den så det lär jag göra under hösten, tiden för de mustiga smakerna!
Hur som helst. Denna soppa är både enkel, smakrik och väldigt mättande. När jag hör ordet "soppa" så tänker jag lite fördomsfullt på vattniga buljongssoppor som lämnar en hungrig mage ytterst otillfredsställd. 
Men oj så mycket goda och mättande soppor man kan göra och denna hamnar nog bland favoriterna.
 

 
 
 
Ingredienser 
 
 
  • 1 gul lök
  • 2 röda paprikor
  • 4 st stora fasta potatisar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Ca 1 kg nötfärs
  • 1 brk vita bönor i tomatsås
  • 5 dl vatten
  • 2 köttbuljongstärningar
  • 3 dl vispgrädde 
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk torkad oregano 
  • Salt och svartpeppar 
  • Smör till stekning 
 
Gör såhär
 
 
Hacka lök och stek gyllengul. Tillsätt köttfärs och stek färdig. Hacka paprikan i grova bitar och stek tillsammans med köttfärsen en stund. Skala vitlöken och pressa den över köttfärsen och strö över paprikapulver och oregano.
 
Dela potatisen i grova bitar (ca 2×2 cm) och blanda ned i köttfärsblandningen.
 
Tillsätt vatten, buljongtärning och grädde. Låt alltsammans koka på medelvärme tills potatisen känns mjuk. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt till sist bönorna och låt de endast bli varma. Om de får koka för länge så kokar de sönder och får en mjölig konsistens och den är inte så trevlig.
 
Servera gärna med en ostsmörgås.
Taggar: Cowboysoppa, Mättande, Nötfärs, Potatis;

Nektarinpaj med kokostäcke

Ni som har barn kan känna igen er i detta. Man går på affären och barnen får välja vilken frukt som ska ligga i fruktskålen. "Nektariner!" Blir det enhälliga svaret. Väl hemma så ligger snart nektarinerna tvättade och ätklara i skålen. Dagarna går men skålen med nektariner består. Plötsligt är barnen sugna på äpplen istället och nektarinerna förblir orörda....
Trött som jag är på detta slöseri och att behöva kasta mat så ville jag göra något med frukten. Paj är ju både enkelt och gott! Sagt och gjort, här kommer receptet!
 

 
 
 
 
 
Ingredienser fyllning
 
  • 8-10 nektariner (beroende på storlek)
  • 1 lime (zest och saft)
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ½ Msk strösocker
 
Ingredienser kokostäcke
  • 125 g smör
  • 2,5 dl riven kokos
  • 1 dl strösocker 
  • ½ dl vispgrädde
  • 2 dl havregryn
 
Gör såhär
 
Slå igång ugnen på 200°c.
 
Dela nektarinerna och ta ur kärnan. Dela halvorna i klyftor och blanda dem med limen, både zest och lime, och potatismjöl samt strösocker. Lägg fruktblandingen i en pajform.
 
Smält smöret i en kastrull  och rör ihop med övriga ingredienser.
Fördela smeten över fruktblandningen och grädda i mitten på ugnen i ca 20 minuter. 
 
Avnjut pajen med vaniljsås eller vaniljglass! Mums!
Taggar: Frukt, Fruktpaj, Kokostäcke, Nektariner, Paj, Riven kokos;

Laxpastagratäng

Jag älskar gratänger! De kan förberedas i god tid och dessutom hinner man städa undan i köket medan den gräddas.
 

 
 
 
Ingredienser 
 
  • 500 g okokt penne
  • 1 grönsaksbuljongtärning 
 
  • Ca 400 g lax 
  • 1 gul lök 
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 dl créme fraîche 
  • 2 dl pastavatten
  • 1 msk citronjuice 
  • 1 fiskbuljongtärning
  • Salt och svartpeppar 
  • 1 tomat
  • 1 dl riven ost
  • Smör till stekning
 
Gör såhär
 
 
Slå igång ugnen på 200°c.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen med grönsaksbuljongtärningen. Spara 2 dl pastavatten.
 
Skala och hacka lök och vitlök. Stek löken gyllengul i smör. Tillsätt vitlök. Skär laxen i grova bitar och stek den tillsammans med löken. Salta och peppra lätt. Rör ned créme fraîche och koka upp. Tillsätt det sparade pastavattnet och citronjuice. Smula ned fiskbuljongtärningen. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar. 
 
Blanda ihop pasta och laxsås i en ugnsform. Skiva en tomat och garnera gratängen med skivorna. Strö över ost och grädda i mitten på ugnen i ca 30 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
Taggar: Enkelt, Fisk, Gratäng, Lax, Penne;