Senap (stark)

I och med att man inte kunnat resa som vanligt i den här coronapandemin så finns det vissa saker man inte kunnat gå tag på. En av de sakerna är tjeckisk senap! Den är så god, både som den är och i mat. Så jag tänkte att jag får göra egen. Nu blev just den här inte som den tjeckiska men det var det första experimentet så det kommer säkert komma ut fler senapsrecept ända tills jag når det tjeckiska resultatet.
 
 
 
 
Den här blev väldigt god men ordentligt stark! Det brände till ordentligt i näsan när man smakade. Använd gärna mixerstav när du gör detta recept.
 
 
Ingredienser
 
  • 1 påse gula senapsfrön
  • 1 påse bruna senapsfrön 
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk honung
  • 1 msk granatäppelvinäger eller rödvinsvinäger
  • 1 tsk salt
Gör såhär
 
Häll senapsfröna i en kastrull med vattnet och låt koka upp. Tag sedan av kastrullen från värmen och låt stå och dra i ca 30 min.
 
Sila bort eventuellt vatten som finns kvar och häll fröna i mixerglaset till en stavmixer tillsammans med övriga ingredienser och mixa loss! Ju mer du mixar,ju slätare senap.
 
Häll upp på väl rengjord burk och låt stå minst ett dygn, men gärna mer, i kylskåp. Det finns ingen mening att smaka av tidigare då smakerna måste sätta och utveckla sig. Om du önskar mer sötma när du provsmakat så går det bra att röra ned mer honung i efterhand.
 
Om du ska använda senapen i maten men är orolig för styrkan så är det ingen fara. Det är singrinet som bryts ned till allylisotiocyanat i munnen. Det här är dock väldigt flyktigt och med hjälp av upphettning så förstör man en del av allylisotiocyanatet och man får då en mildare smak. 
Intressant är att samma ämne ger samma skarpa smak till wasabi och pepparrot! Coolt va?
 
 
 
Taggar: Senap, Stark;

Kommentera inlägget här :