Rökt räkfond

Herregud så gott det är med rökta räkor! Vad bättre än att ta rätt på smaken från hela räkan? Eller ja, nästan i alla fall. Jag använder aldrig huvudet på räkan när jag gör fond, i de flesta recept som finns så använder man allt men jag vet inte, något tar emot ordentligt när det kommer till det så jag rensar bort dem! 
 
Ibland kokar jag fonden direkt när jag rensat räkorna och ibland fryser jag in skalen och tar fram dem när jag har tid.
 
 
 
 
Ingredienser 
 
  • Skal från 500g  rökta räkor
  • 1 morot
  • 1 schalottenlök
  • 5 st vitpepparkorn
  • 5 st svartpepparkorn
  • 1 dl vitt vin
  • 2 tsk salt
  • 6 dl vatten
  • 1 msk hackad dill
Gör såhär
 
Lägg räkskal i en kastrull. Skala löken och dela den och moroten i grova bitar och lägg dem bland skalen. Tillsätt övriga ingredienser  och koka upp och låt koka i ca 30 min. Sila av och häll tillbaka vätskan i kastrullen och låt reducera till önskad koncentration.
 
Låt svalna och häll upp på väl rengjord flaska om ni tänkt använda fonden snart annars frys fonden i isformar så blir det lagoma bitar att tillsätta i såser sen.
 
 
 
Taggar: Fond, Räkfond, Rökta räkor, Skaldjur;

Kommentera inlägget här :