Det här är verkligen en smak av tjeckien för mig! Potatisplättar (Bramboráky) med vitlöken och mejram och den söta paprikastuvningen (Lečo)... mmm... Så många barndomsminnen från när vi bilade ner till släkten i Jihlava. Tillsammans så gick vi ut och åt, helst på alla krogar som var lite gömda för turister för där var det bäst mat! Annars åt vi en god hemlagad middag signerad min faster Věra.
I det klassiska lečoreceptet så ska man röra ned ett ägg i stuvningen och det är visserligen gott men jag tycker inte att det ser trevligt ut så jag hoppar faktist över det!

6 port
Ingredienser potatisplättar
- 800 g potatis
- 1 gul lök
- 2 stora vitlöksklyftor
- 1-2 dl vetemjöl (beroende på hur mycket vätska potatisen släpper)
- 1 tsk mejram
- 2 ägg
- salt och svartpeppar
Gör såhär
Skala och riv potatisen grovt i en mateberedare eller rivjärn. Gör detsamma med lök och vitlök och blanda samman allt i en skål. Rör ned mjöl, 1 dl i taget. Det kan hända att man får röra ned 1 dl först och allteftersom man steker så får man röra ned mer då potatisen släpper vätska.
Rör ner ägg och kryddor i potatisröran.
Hetta upp och smält lite smör i ett plättlagg ( har du inget går det bra att göra små plättar i vanlig stekpanna) och stek 1 plätt som du kan smaka av om du behöver tillsätta mer kryddor i smeten.
Stek sedan plättarna på medelvärme.
Ingredienser paprikastuvning
- 2 gröna parikor
- 1 röd parika
- 1 gul parika
- 1 gul lök
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 dl vatten
- salt och svartpeppar
- Ev Maizena
Gör såhär
Hacka löken fint och stek den i lite smör tills den mjuknar och blir gyllengul.
Rensa och skölj paprikan. Hacka den i grova bitar, ca 2*2 cm och tillsätt. Slå på vattnet och smula ner buljongtärningen. Rör om, sänk till medelvärme och lägg på ett lock.
Rör om då och då. Parikan ska koka tills den mjuknat ordentligt och släppt ifrån sig vätskan.
Smaka av med salt och peppar men var försiktig med saltet, paprikorna ska fortfarande smaka sött.
Om stuvningen är alltför rinnig så går det bra att reda av lite med maizena redning.
Winerkorv
- Ca 600 g wienerkorv
Gör såhär
Skär upp korven i grova bitar och stek till den fått lite färg.
Servera alltsammmans och avnjut gärna en god tjeckisk öl till!