Tjeckisk senap

Jag tror minsann att jag lyckats få till min senap så att den smakar som tjeckisk! Jag hade egentligen önskat ha en äkta tjeckisk senap att jämföra med men nu får jag gå på minnet. Kanske får jag i framtiden ändra namnet på detta recept om jag lyckas få hem en och lyckas förfina receptet ytterligare, haha! En rolig grej är att min pappa jobbar på samma sak då han också saknar den tjeckiska senapen. Så fort jag publicerat detta inlägg så ska jag skicka länken hit till honom!
 

 
 
 
 
 
Ingredienser
 
  • 2 påsar gula senapsfrön
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0.5 msk honung
  • 1 msk ättikssprit
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk gurkmeja (kan uteslutas) 
Gör såhär
 
Häll senapsfröna i en kastrull med vattnet och låt koka upp. Tag sedan av kastrullen från värmen och låt stå och dra i ca 30 min.
 
Sila bort eventuellt vatten som finns kvar och häll fröna i mixerglaset till en stavmixer tillsammans med övriga ingredienser och mixa senapen ganska slät.
 
Häll tillbaka senapen i kastrullen och koka upp på svag värme under ständig omrörning. Detta gör man för att minska styrkan på senapen. Jag kokade min senap endast ett par minuter då jag bara ville ta udden av styrkan.
 
Häll upp på väl rengjord burk och låt stå minst ett dygn, men gärna mer, i kylskåp. Det finns ingen mening att smaka av tidigare då smakerna måste sätta och utveckla sig. Om du önskar mer sötma när du provsmakat så går det bra att röra ned mer honung i efterhand.
 
Styrkan kommer från singrinet som bryts ned till allylisotiocyanat i munnen. Det här är dock väldigt flyktigt och med hjälp av upphettning så förstör man en del av allylisotiocyanatet och man får då en mildare smak. Man kan också om man ändå tyckte att senapen blev för stark trots kokning, låta locket på burken stå på glänt vilket tillåter ämnet att evakuera senapen och lämna en mildare smak.
 
Gurkmejan är endast till för att ge senapen en trevligare färg, vi äter ju trots allt med ögonen också! 
 
Denna lågsötade variant lämpar sig ypperligt i matlagning istället för till exempel Dijonsenap som jag har vansinnigt svårt för!
Taggar: Senap, tjeckiskt;

Kommentera inlägget här :