Idag invigde vi vår nya altan. Första middagen ute så tyckte jag att det passade med grillat, men vad skulle jag ha till? Potatisgratäng såklart!
Potatisgratäng är ju så gott! Det enda svåra med en potatisgratäng är tiden den behöver för att bli färdig i ugnen och för att mogna. Man kan inte stressa en potatisgratäng! Fördelen är att medan gratängen bakas i ugnen så har man ju tid att ordna med alla tillbehör i lugn och ro.

Ingredienser
- 1 kg potatis av fast sort
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 5 dl vispgrädde
- 2 dl riven parmesanost
- Riven ost till garnering
- Smör till formen
- Salt och svartpeppar
Gör såhär
Slå på ugnen på 200 grader.
Skala lök, vitlök och potatis. Skiva alltsammans tunt.
Smörj en ugnsform med smör.
Börja med ett lager potatis, salta och peppra. Strö på lök, vitlök och parmesanost. Lägg på ytterligare ett lager potatis och upprepa föregående. Avsluta tillsist med ett lager potatis. Häll på grädden och riven ost.
Ställ formen mitt I ugnen tills den fått din färg. Om potatisen inte är klar (känn med potatissticka), lägg då på ett ark aluminiumfolie och grädda vidare. Min gratäng tog ca 1 timme och jag hade 3 lager potatis.