Äppelpiroger

Äntligen är äppelsäsongen igång! (Så säger jag nu men när jag skottat gården från fallna äpplen för hundrade gången så säger jag nått helt annat!)
 
Första skolveckan för barnen är avklarad och båda är så nöjda med sina skolor och klasser. Den minsta har börjat förskoleklass och kom hem igår och sa "Idag har jag fått min allra första vän!" Nog har han haft vänner tidigare men det har varit via oss som föräldrar. Och tur för honom så bor hans vän nästgårds! Hans vän fick även vara med och provsmaka dagens recept och jag fick alla tummar upp från samtliga runt bordet! 
 
Tidigare gånger jag gjort dessa äppelpiroger så har jag använt mig av frysta smördegsplattor, vilket jag kommer gå tillbaka till. Idag använde jag smördeg på rulle som ligger i kylen på affären och det var inte jättebra... Den klibbade fast på bakplåtspappret och gick sönder så fort man tog i den vilket ledde till att pirogerna inte blev lika fina. Jag kommer skriva receptet så som jag brukar göra dem.
 

 
 
 
 
8 port
 
Ingredienser
 
  • 8 st frysta smördegsplattor
  • Ca 1 kg äpplen
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk kanel
  • 50 g smör
  • 1 ägg
 
Gör såhär
 
Fördela smördegsplattorna på ugnsplåtar med bakplåtspapper på och låt tina.
Slå på ugnen på 200°c.
 
Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i mindre bitar. Smält smöret i en vid stekpanna. Fräs äpplen, socker och kanel på medelvärme tills sockret och vätskan från äpplena karamelliserat och blivit sirapsliknande.
 
Fördela äpplena på ena halvan av smördegsplattorna men lämna kanterna fria. Vik över smördegsplattan med ena hörnet diagonalt som om du skulle vika till en trekant. Pressa ihop kanterna med hjälp av gaffel. 
 
Nagga pirogerna med gaffeln eller stick några hål med en kniv. Här kan du passa på att låta kreativiteten flöda och göra fina mönster. Detta gör man för att luften som bildas i pirogerna ska kunna evakuera vid gräddning.
 
Pensla pirogerna med uppvispat ägg och strö på lite strösocker. 
 
 
Grädda i mitten på ugnen i ca 20 minuter eller tills pirogerna fått fin färg.
 
Avnjut med en kula vaniljglass eller vaniljsås!
 
Mums!
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :